Hubnout do plavek? Můžete začít klidně i teď

Někdo už to zkouší od Nového roku, jiní si se začátkem hubnutí dávají na čas. Ale čas je obvykle naším velkým nepřítelem a letí rychleji než si mnohdy uvědomujeme. Léto je skoro za humny a část lidí zjišťuje, že se jejich váha od Vánoc možná nejen nepohnula dolů, ale třeba ještě stoupla. Je tedy nejvyšší čas začít se sebou něco dělat klidně i nyní.

Velikonoce sice nejsou ve znamení takového obžerství jako Vánoce, ale i tak většinou neodoláme a ochutnáme kousek mazance, beránka, uděláme si vajíčkovou pomazánku, ochutnáme něco z vykoledovaných dobrot od dětí – a snaha o hubnutí je v tu chvíli hlubokou minulostí. Právě po Velikonocích je tak nejlepší čas začít se sebou zase něco dělat. Do léta máte ještě čas a za tu dobu můžete úplně snadno shodit klidně i několik kilo, což už je na postavě znát.

Jarní pohyb

Základem zdravého hubnutí by měl být pohyb. Pokud vás zrovna nelákají posilovny a rotoped vám doma slouží namísto šatny, tak na to jděte jinak. Jaro je v plném proudu, venku je krásně a pro naše tělo není nic lepšího než dopřát si pohyb na čerstvém vzduchu. Nejen, že se hýbete a tedy hubnete a zlepšujete si kondici, ale nadýcháte se okysličeného vzduchu, díky slunci přijmete dostatek vitaminu D a denní světlo vás nabije pozitivní energií a zažene únavu. Endorfiny vyplavené do těla po cvičení zase zajistí, že ze sebe budete mít dobrý pocit.

V ideálním případě se pohybu věnujte aspoň třikrát týdně po dobu třiceti minut. Když je to pro vás nemyslitelné, zkuste si dát aspoň čtvrthodinku několikrát do týdne. A je úplně jedno, jaký typ pohybu zvolíte, jestli to bude běh, svižná procházka, jízda na kole či jen klasický „školní tělocvik“ na terase. Každý pohyb se počítá.

Změna jídelníčku

Druhým krokem k tomu, abyste přestali tloustnout, kila vám začala jít dolů a cítili jste se lehčí a spokojenější sami se sebou, je změna stravovacích návyků. Ideální je nechat si sestavit jídelníček na míru od odborníka, ale zpočátku to můžete zkusit i sami. Stačí vám použít selský rozum.Všichni dobře víme, co bychom neměli jíst vůbec a s jakými potravinami bychom to neměli přehánět. A stejně tak víme, že je důležité konzumovat dostatek zeleniny a ovoce. Tak se tím při hubnutí řiďte, protože je to mnohem lepší než jakákoliv dieta.

Co se týká pitného režimu, ten je neméně důležitý. Není snad lepší nápoj než obyčejná kohoutková voda. Můžete si ji vylepšit kapkou citronu či okurkou. Případně ji prokládejte sklenicí minerálky, což tělu dodá další důležité látky. Když se snažíte hubnout, omezte alkohol. A pokud se neobejdete bez kávy, nezapomeňte po jejím dopití doplnit tělu tekutiny.

A díky těmto jednoduchým postupům začnete skoro samovolně hubnout, aniž byste se trápili hlady nebo jedli něco, co se vám příčí.