Čím si zpestřit jídelníček, abyste lépe hubnuli

Hubnout můžete začít mnoha různými způsoby. Někdo zkouší dietu, jiný hladoví, další vsadí na sportování a jiní si hlídají kalorie. Nelze říci, že některý z nich je úplně špatný a jiný že je zase zázračný. Každopádně, pokud se snažíte zhubnout, měli byste do svého jídelníčku zařadit několik potravin, které vám s vaší snahou velmi pomohou.

Nejde o žádné pilulky ani údajně zázračné koktejly. Ale jde o potraviny, které mají tak specifické složení nebo účinky, že pomáhají lidem, kteří se pokoušejí shodit nějaké to kilo navíc. Rozhodně není nutné jíst je pořád, ale určitě se nevyplatí vynechat je úplně. Přinášejí nám totiž mnoho pozitiv.

Brokolice

Jedním z takových zázraků je brokolice. Řada lidí ji naprosto nesnáší a nevzali by ji do úst, zato jiní (i když je jich výrazně méně) ji milují. Výhodou brokolice je, že ji můžete připravovat mnoha různými způsoby a rozhodně ji nemusíte konzumovat jen dušenou (i když takhle upravená je – kromě syrové varianty – samozřejmě nejzdravější a uchová si v sobě většinu vitaminů i dalších důležitých látek).

Důvodem, proč je brokolice považována za malý zázrak, je, že obsahuje velké množství bílkovin i vlákniny, což je důležité pro každého člověka, ale při hubnutí je to ještě podstatnější. Obsahuje také velké množství vitaminu C, čímž prospívá naší imunitě, plus je bohatá na vápník, který naše tělo také potřebuje. A najdete v ní dokonce i koenzym Q10. Takže odmítat brokolici je víc než bláhové, protože je to doslova elixír zdraví.

Což takhle dát si... špenát a zelí

Další superzdravou zeleninou, kterou bychom měli jíst my všichni (tedy i když nehubneme), je špenát. Kromě toho, že v něm najdeme velké množství pověstného železa, které nám údajně má dodávat sílu, tak obsahuje i velké množství vitaminů A, B a C, plus je v něm velké množství vlákniny. Z důležitých minerálů obsahuje zejména draslík, měď, mangan či hořčík.

Do třetice byste co nejčastěji měli konzumovat zelí. A v ideálním případě se doporučuje kombinovat v jídelníčku jak bílé, tak červené, plus neopomíjejte ani to kysané. V zelí najdete zejména vitaminy ze skupiny B, vlákninu, selen a mangan.