Po porodu ve formě? Ano, ale nepodléhejte tlaku okolí

Těhotenství je spojeno s mnoha radostmi i strastmi. Ovšem to, co každá žena řeší asi nejvíc, je, že nekontrolovatelně přibírá a najednou si připadá jako slon v porcelánu. Naivní představa, že po porodu se jí vrátí její předchozí postava, často vezme vzápětí za své. Kdy se vše vrátí do normálu a jak se z toho nezbláznit?

Možná už jste také někde viděli herečky, modelky a jiné celebrity, které se krátce po porodu chlubily dokonalou figurou a nebylo na nich vidět, že by kdy byly těhotné. My, obyčejné smrtelnice, jsme na tom ale obvykle úplně jinak – předporodní kila nezmizí hned s narozením miminka. Břicho zůstane ještě docela dlouho nepřirozeně velké, kůže je vytahaná, na stehnech celulitida, prsa si žijí vlastním životem. Mnoho žen je náhle zoufalých ze své postavy a vroucně si přejí vypadat jako před těhotenstvím.

Nezdravý tlak okolí

Je přirozené, že každá žena bojuje se svými pocity čerstvé matky jinak. Zejména v šestinedělí je toho na každou moc, emoce střídá emoci, dítě zajišťuje trvalý stav v pozoru a nedostatek spánku také nikomu na psychické pohodě nepřidá. To vše se ale časem začne samo urovnávat.

Horší je tlak, který na ženu od počátku vyvíjí její okolí. Ať už jde právě o instagramové fotky ukazující ženy po porodu v dokonalé kondici, nebo poznámky lidí, kteří se ptají, kdy dotyčná začne hubnout, proč se sebou nic nedělá, jestli chce takhle vypadat pořád. To je stav, který se dá jen těžko unést a mnoho žen se z té kritiky hroutí a zoufají si, jak jsou teď ošklivé.

Důležité je miminko

Pokud je to i váš případ, máme pro vás jedinou radu. Vykašlete se na chytré rady svého okolí. Přestaňte věřit jen sociálním sítím. Neposlouchejte žádné uštěpačné poznámky někoho, kdo třeba dítě ještě neměl, a tak snadno může rýpat. Jde o vás. O vaše zdraví, psychiku – a hlavně o spokojené miminko. Pokud začnete víc času věnovat cvičení a snaze vypadat dobře, budete nutně zanedbávat dítě. A na energii vám to rozhodně nepřidá.

Co na tom, že s kily navíc bojujete ještě třeba i dva roky po porodu? Není to nic neobvyklého a nikdo nemá právo mluvit vám do vašeho života a toho, co upřednostňujete a co je pro vás tím nejdůležitějším. A hubnutí a cvičení to v tuto chvíli rozhodně není. S miminkem máte pohybu až až, tak na sebe nenechte tlačit a nechte cvičení až na dobu, kdy se na to budete skutečně cítit.