Nemůžete se zbavit nachlazení? Možná je to alergie

Na podzim a v zimě se s častými nachlazeními, virózami, rýmou či kašlem potýká drtivá většina lidí. Ale nějak se s tím obvykle popereme a neděláme si s tím příliš starostí. Pokud vás ale symptomy nachlazení trápí často, a to i na jaře či v létě, měli byste zpozornět. Možná jde o úplně jiný problém.

Někdo alergii pozná podle toho, že se osype a nepříjemná vyrážka ho dostane do péče lékařů. Jinému slzí oči. A někdo začne kýchat, škrábe ho v krku, pokašlává, smrká. Je to velmi podobné klasickému nachlazení, akorát s mnohem rychlejším nástupem – a symptomy přetrvávají, dokud jsme vystaveni dráždivému alergenu. Jenže pokud netušíme, že na něco alergii máme, můžeme ji dlouho přecházet v mylném domění, že je to „zase nějaká rýma“.

Porada s lékařem

Riziko alergií tkví v tom, že se mohou objevit kdykoliv a kdekoliv. I když jste nikdy žádnou netrpěli, najednou začnete doma kýchat a pokašlávat. A když to nepřechází a chodíte od jednoho specialisty ke druhému, tak nakonec skončíte na alergologii a nestačíte se divit, kde jste vzali ve vašem věku alergii na roztoče. Nebo cokoliv jiného.

Z toho plyne, že alergickou reakci nemusíte očekávat typicky jen v létě či v pylovém období, kdy alergici trpí. Můžete být alergičtí na nejroztodivnější podněty – a jedině porada s lékařem vám pomůže odhalit, jestli vaše opakující se virózy jsou skutečně virózami nebo se vás tělo už dlouho marně snaží upozornit, že mu něco silně vadí.

Vyhýbání se a léčba

Jakmile někdo odhalí, že trpíte alergií, váš život se výrazně zlepší. Už totiž budete vědět, čemu se musíte vyhýbat a co vám způsobuje problémy. I když může být zpočátku těžké přelstít alergen, tak pokud se vám to podaří, budete na tom fyzicky i psychicky mnohem lépe.

Kromě toho samozřejmě existují léky proti příznakům alergie, takže v akutním případě si můžete pomoci právě užíváním těchto přípravků. Hodí se mít je po ruce, i když jedete na dovolenou nebo do neznámých míst, kde může hrozit, že se vám symptomy vrátí. S alergií se většinou dá žít bez větších omezení, jen je nutné vědět, jak se s ní vypořádat a zbytečně netrpět.