Pomoc, mám celiakii! Co je dobré vědět

Dokud nevíte, co vás trápí, ale přesto máte vážné zdravotní potíže, je to stresující. Dozvědět se skutečnou diagnózu proto přináší úlevu, i když hned vzápětí se s tím začne pojit spousta starostí, nejistot a otázek. Poradíme vám, co dělat, pokud vám byla zjištěna celiakie neboli nesnášenlivost lepku.

Paradoxní je, že mnoho lidí si kupuje bezlepkové potraviny a lepku se zásadně vyhýbají, i když jim nic nedělá a normálně by ho mohli konzumovat. Žijí v dojmu, že lepek je něco nadbytečného a škodlivého, takže se vezou na módní vlně, která velí kupovat potraviny z regálu označeného jako „bez lepku“. Na lepku přitom není vůbec nic špatného, spíš naopak – jedná se o přírodní bílkovinu, kterou najdeme v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu.

Bezlepkové varianty

Pokud vám lékař zjistil celiakii, budete se muset naučit vybírat si takové potraviny, které lepek neobsahují. Jednou z možností je proto volit varianty výrobků, v nichž běžně lepek je, ale výrobci obiloviny nahradili jinou složkou, takže jde o bezlepkové produkty. Bývají k dostání v každém supermarketu, případně v prodejně se speciálními, zdravými potravinami.

Hledání jídel bez lepku

Pokud se nechcete spokojit jen s předvýběrem od výrobců, čeká vás složitější cesta – studování etiket. Musíte zjistit, v čem lepek je a v čem není. Zpočátku to bude časově náročné a lepší je už předem si nastudovat určité typy potravin na internetu, ať pak v obchodě nestrávíte hodiny čtením etiket.

Typické potraviny neobsahující lepek jsou například brambory, rýže, luštěniny, kukuřice, jáhly, sója, pohanka nebo amaranth. Zcela zapovězeny vám naopak nyní budou různé polotovary jako polévky nebo omáčky, konzervy, kečup, majonéza, hořčice, ochucovadla, paštiky, uzeniny nebo výrobky z mletého masa – v tom všem se lepek může skrývat.

A co když se rozhodnete naplno si užívat života a neochuzovat se o milovaná jídla? Je to velmi rizikové rozhodnutí, protože porušení bezlepkové diety se projeví zvracením a průjmy a nakonec může vyústit až ve vznik nádorů.