Sauna může být pro muže riziko

O pozitivních zdravotních účincích pravidelného saunování nemůže být pochyb. Nespočet vědeckých studií už prokázalo, že časté návštěvy sauny zvyšují obranyschopnost organismu, zlepšují stav pleti a mají vliv také na naše emoce. Ale pro muže to přesto může být i celkem rizikový relax.

Do sauny si chodíme především odpočinout, zbavit se stresu, zapomenout na starosti a povinnosti. V horkém, párou prosyceném vzduchu můžeme naplno relaxovat, nic neřešit a soustředit se jen sami na sebe. Kdo jednou kouzlu saunování propadl, už si svůj život bez tohoto zázračného prohřívání organismu ani nedokáže představit. Ostatně, proto se vyrábí i domácí sauny, které nejsou až tak drahé a může si je pořídit v podstatě každý.

Riziko neplodnosti

Pozitiv nám saunování přináší velké množství. Ale také je tu jedno velké negativum. A to vliv horka na mužské pohlavní buňky, tedy spermie. Jak je známo, spermie nesnáší vysoké teploty a přehřívání. Pokud do sauny muž jde jednou za čas, nijak by to jeho plodnost ovlivnit nemělo. Ale podle některých studií se ukázalo, že pokud muž navštěvuje saunu pravidelně dvakrát do týdne, má to na jeho rozmnožovací schopnosti velmi vážné dopady. A až se jednou rozhodne zplodit potomka, může nastat problém.

Sauna pro zdraví

Starší muži nebo ti, kteří už děti neplánují, si mohou saunu dopřávat, jak často uznají za vhodné. Žádné dopady nemá ani na ženskou plodnost. Riziková může být pouze pro chronicky nemocné pacienty (například ty s nemocným srdcem) nebo těhotné ženy – tito lidé by se saunám měli vyhýbat.

Pro všechny ostatní je sauna velmi doporučovaným způsobem odpočinku, nabrání nových sil i posilování imunity. Zvlášť teď, když už k nám dorazil sychravý podzim, je prohřátí organismu velmi vítané a pomáhá nám upevnit si fyzické zdraví. A netýká se to zdaleka jen parní sauny – stejné přínosy pro nás má též pobyt v infrasauně nebo v té finské.