Dlouhodobá únava normální rozhodně není

Život se s námi nemazlí, musíme se vyrovnávat s řadou problémů, řešit překážky, snažit se vycházet s lidmi kolem sebe. Pečujeme o děti, domácnost, dům, zahradu, k tomu chodíme do zaměstnání a máme milion povinností. Občas jsme z toho všeho unavení tak moc, že padáme vyčerpáním. Ale i když někdy je únava zcela přirozenou reakcí organismu, v určitých případech bychom ji za normální považovat neměli. Zvláště když je dlouhodobá.

Pokud po celém dni, kdy jste v jednom kole a ani na okamžik jste se nezastavili, padnete vyčerpáním na pohovku a už máte jen sílu tupě civět na prostoduchý seriál, je to normální. Nemůžeme tvrdit, že je to v pořádku, ale není na tom stavu nic neobvyklého – tělo je unavené a nutně potřebuje relax, odpočinek, klid. Takže pokud po ulehnutí do postele okamžitě usínáte, je to přirozený následek únavy a tělu dáváte prostor k regeneraci a načerpání nových sil.

Únava bez důvodu

Občas se ale může stát, že jste strašně unavení, i když k tomu zdánlivě neexistuje reálný důvod. Měli byste naopak být svěží a v pohodě. Třeba když se ráno probudíte po více než osmi hodinách spánku – a jste tak unavení, že se vám ani nechce vstát a celé dopoledne se ploužíte jako zombie. Nebo jste s dítětem na hřišti a najednou máte pocit, že samým vyčerpáním nedokážete ani vstát z lavičky. Zkrátka existují situace, kdy by člověk unavený být neměl, ale je, což ho výrazně omezuje. A taková únava může mít mnohem vážnější příčiny, které je třeba odhalit a vyřešit.

Únava jako symptom nemoci

Některá onemocnění se projevují celou řadou příznaků, mezi něž může patřit i strašná, vyčerpávající únava, která vám skoro nedovolí fungovat. Takovou chorobou je například roztroušená skleróza, při níž bývá únava a zhoršená schopnost soustředění prvotními příznaky. Podobné je to i u cukrovky, která se projeví nejprve nečekanou a silnou únavou, k níž se postupně přidávají další příznaky. Nebo může jít o prvotní náznak onemocnění štítné žlázy. Případně může jít i o takzvanou chronickou únavu.

Pokud tedy máte pocit, že vás dlouhodobě trápí únava, ale marně hledáte její příčiny, měli byste se poradit se svým praktickým lékařem, který dokáže snadněji určit, co se s vámi děje, případně vám poradí, jak stavy vyčerpání řešit.