Bio potraviny jsou bohužel na ústupu

Ještě před několika desítkami let bylo normální, že lidé si zeleninu a ovoce pro svou vlastní spotřebu sami vypěstovali na zahradě nebo na poli a nemuseli ho nikde kupovat. Hnojiva se používala jen přírodní, o pesticidech nikdo nevěděl. Postupem času se ale zemědělství stalo čím dál průmyslovějším a my jsme si začali většinu jeho výnosů kupovat v supermarketech.

Všichni vědí, že většina toho, co leží v regálech velkých marketů, na sobě má zbytkové stopy hnojiv a dalších složek, které se používají pro lepší růst, proti škůdcům a tak dále. A všichni víme, že to pro náš organismus rozhodně není zdravé.

Ti, co to pochopili jako první, se dali na pěstování bio potravin – a ti, kteří chtěli jíst jen to, co jim neubližuje, je začali od těchto minifarmářů kupovat. A to i přesto, že takové potraviny zpravidla byly o dost dražší než ty běžné. Ale cena za něco zdravějšího to byla pro mnoho lidí přijatelná, takže neváhali a raději sáhli hlouběji do peněženky. Ale tomu je teď, zdá se, konec.

Soumrak bio potravin

Není pravda, že by se bio potraviny přestaly pěstovat. Nebo že by svůj byznys jejich pěstitelé začali šidit a hnojili něčím, co by mohlo ohrožovat lidské zdraví. Ale v důsledku současné (nejen energetické) krize se začaly zvedat jejich náklady, i oni museli platit více za energie a kvůli tomu se zvedly i jejich výstupní ceny – tedy jejich produkty skokově zdražily. A jelikož i ti, kteří si jinak dopřávali výhradně bio, začali také šetřit, začali se pěstitelé omezovat i v tomto směru.

Podle různých průzkumů kupuje bio potraviny čím dál méně lidí a nyní si raději místo nich koupí levnější variantu. Na potravinách se nyní šetří více. Te se bohužel odráží na dříve nebývalém rozvoji tohoto odvětví bio zemědělství a mnoho malých farmářů krachuje nebo uvažují, že skončí.

Škodíme sami sobě

To, co se dnes děje, netěší skoro nikoho. Namísto obnovitelných zdrojů energie začali lidé (ale i podniky) spalovat více neobnovitelných surovin, čímž trpí ovzduší i klima. Na jídle šetříme, jak to jen jde, takže si kupujeme raději levnější a tedy méně kvalitní potraviny namísto těch dražších kvalitnějších. Čímž trpí i naše zdraví.

V nejbližších měsících se na tom nejspíš naprosto nic nezmění. Aktuální krize tak bohužel bude mít dopad nejen na planetu, ale i na zdraví lidí a také na dosud vzkvétající byznys těch, kteří chtěli, aby na lidé žili zdravěji.