Časově omezené stravování - trend v hubnutí

Existuje nespočet metod, jak zhubnout. A neustále se objevují další a další, kterým nadšeně podléhají celebrity i lidé. A tak vzniklo i takzvané časově omezené stravování. Že jste o něm ještě neslyšeli? Na rozdíl od jiných dietních trendů se při něm neomezujete jen na některé potraviny, ani nemusíte nijak extrémně měnit váš jídelníček.

O přerušovaném půstu už jste nejspíš slyšeli i díky tomu, že v posledních letech je víc a víc oblíbený. Jedná se o stravovací režim, kdy si den rozvrhnete na několik časových „oken“, přičemž v některém smíte jíst v podstatě cokoliv, zatímco v jiném nejíte vůbec. Tyto časy si můžete stanovit podle svého uvážení a svých potřeb, ale nejrozšířenější je kombinace 16/8 hodin. Tedy po dobu 8 hodin jíst můžete a pak 16 hodin ne. Někomu to vyhovuje, protože velkou část té doby přes noc stejně spí, ale jiní to brzy vzdávají jako nefungující. A takzvané časově omezené stravování má k přerušovanému půstu velmi blízko.

Biologické rytmy

Tento způsob je ještě propracovanější, protože není tak laický, ale hledá inspiraci ve vědě. Je nutné vědět, že v našem těle fungují určité rytmy, pochody a vše probíhá v nějaký čas a v nějakém pořadí. Něco funguje lépe večer, něco zase ráno. A tomu je výhodné uzpůsobit naše stravování, abychom netloustli, ale abychom naopak třeba hubnuli.

Když lépe pochopíte biologické rytmy, naučíte se díky tomu, kdy je výhodnější jíst a kdy už ne. Údajně naše rytmy narušuje to, že si jídlo dopřáváme v hodně hodinách za den. Kvůli tomu tělo nemůže fungovat na 100 % správně. A právě kvůli tomu třeba nedokážeme zhubnout.

Méně času na jídlo

V ideálním případě byste měli dosáhnout stavu, kdy jíte pouze po 8 až 9 hodin denně. Po zbylý čas hladovíte. Pokud tedy začnete v 8 hodin ráno snídaní, měli byste končit s posledním jídlem kolem šesté hodiny večer. Pro někoho to není problém – ale pro ty, kdo ještě v 10 večer „luxují“ lednici, může jít o velkou výzvu.

Ideální je dojít k této době postupně, nedělat jednorázovou změnu. Postupně si můžete ubírat hodiny, takže například z 15 projedených hodin se za pár týdnů či měsíců dostanete právě například na 9. Tělo si na to postupně bude zvykat a nebude mu to dělat problém. Pak už si zvykne natolik, že bude bezvadně fungovat.

Každý jsme jiný a každý potřebujeme žít i jíst jinak a jindy. Díky tomu, že časově omezené stravování si můžete nastavit podle vlastního denního rytmu, za zkoušku stojí.