Je vám horko? Osvěžte se zdravěji, nachystejte si domácí limonády

Přemýšlíte, co vás příjemně osvěží během horkých dní nebo co si dáte na pití k nedělnímu obědu? Nekupujte přeslazené limonády, místo toho za stejnou cenu pořiďte ingredience a přichystejte si vynikající limonádu doma. Uvidíte, že si je zamilujete.

Nejen že si na nich pochutnáte, uděláte i něco pro své zdraví - všechny použité ingredience jsou přírodní. A navíc vám poděkuje tělo za dostatečný přísun tekutin, pitný režim je pro zdravý život velmi důležitý.

Tip 1: Okurková limonáda

V posledních letech je v českých restauracích hitem. Jak si ale připravit tu pravou?

Co potřebujeme?

  • 1 salátová okurka
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce třtinového cukru / medu
  • 1/2 citrónu nebo limetky

Okurku oloupeme a nastrouháme ideálně rovnou do mísy najemno na struhadle. Poté zalijeme vodou a přisypeme 2 lžíce cukru. Přidáme stejné množství šťávy z citrusů a promícháme. Podle chuti přidáme cukr nebo citrusovou šťávu. Směs pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Teď už jen stačí scedit přes sítko do džbánku nebo konvice a dát vychladit do lednice.

Tip 2: Zázvorová limonáda s pomerančem

V zimě nás tato kombinace krásně zahřála, v létě dokáže krásně osvěžit. A to bez použití jediného gramu cukru!

Co potřebujeme? 

  • 2 cm oddenku zázvoru
  • 2 lžíce medu
  • 1 litr vody
  • 1 pomeranč

Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zalijeme vroucí vodou a necháme cca 20 minut louhovat. Přes sítko přelijeme po vychladnutí do většího džbánku nebo konvice. Přidáme med, šťávu z pomeranče a pořádně rozmícháme. Dáme do lednice pořádně vychladit.

Tip 3: Jahodová limonáda z čerstvých jahod

Zejména na začátku léta, když seženete dobré české jahody za pár korun, se vyplatí přichystat si tuto lahůdku mezi nápoji.

Co potřebujeme?

  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 litr vody

Čerstvé jahody umyjeme, odkrojíme vršek s lístky a spolu s citronovou šťávou pořádně rozmixujeme. Můžeme (ale není nutné) přecedit přes sítko. Zalijeme vodou, přidáme med a pořádně promícháme, až se med rozpustí.

Každou limonádu doporučujeme podávat ve vyšší sklenici s ledem. Na zdraví!

Článek publikován 6.6.2013, aktualizován 1.6.2019