Pozor na ledovou kávu, oblíbené letní osvěžení

Teploty stoupají a čím dál častěji si lidé dopřávají v kavárně nebo jen tak s sebou na ulici některou z ledových káv místo té "obyčejné" kávy. Pokud jste i vy milovníci těchto osvěžujících ledových nápojů, zbystřete. Ne vždy je totiž ledová káva opravdu dobrou volbou.

Zatímco klasická káva a její varianty se připravují z pražených kávových zrnek, vody a mléka, u ledových káv nebo jí podobných nápojů, které se prodávají v kavárně, tomu tak nemusí být. První zmíněná kombinace totiž zaručuje, že tělu dodáte minimum kalorií a kofein váš organismus povzbudí. Oproti tomu ostatní ledové nápoje se sice prodávají společně s kávovými, ale oproti nim obsahují přesně to, čemu se ve zdravém jídelníčku chcete vyhnout.

Stačí si udělat chvilku a sledovat, z čeho takový ledový nápoj v kavárně připravují. Jestliže klasické frappé ještě je z kávy, ostatní příchutě jsou spíš mixem chemie, která ale chutná lahodně. Nejdřív odměrka prášku, k tomu možná ještě i trochu sirupu, rozmixovat s ledem a možná trochou mléka a je hotovo. Vlastně ne, aby byl takový ledový nápoj chutnější, musí se přidat topping a navrch pořádná porce šlehačky. Jedině taková bomba dokáže zaskočit mozek a vyvolat euforické pocity. Vy si tak zafixujete, že právě v kavárně jste dostali něco, po čem jste se cítili dobře.

Chuťově si tak sice dopřejete vynikající zážitek, horší je to ale s přínosností takového nápoje, co se jeho výživové hodnoty týká. Zejména různé příchutě, karamel nebo čokoláda navrch a šlehačka dokáží z celkem přijatelné pochoutky udělat tučnou a přeslazenou bombu.

Druhá stránka takových nápojů je tedy velké množství cukru, tuku, stabilizátorů a aromat. V jedné odměrce prášku, ze kterého se ledový nápoj připravuje, musí přeci být dost chuti, abyste se neodtrhli od ledového nápoje až do konce. A právě cukr a aromata chuť dodají, stabilizátory zajistí, že prášek vydrží déle být "chutným" práškem a rozpustí se i při nízké teplotě. Místo povzbuzujícího kávového nápoje s kofeinem vás v takovém ledovém nápoji nabudí dávka cukru. 

Abyste měli představu, jak se liší takové ledové nápoje od klasické kávy, v tabulce najdete nutriční hodnoty několika vybraných oblíbených nápojů.

  Energie (kcal) Tuky (g) Cukry (g) Bílkoviny (g)

Choco Frappé 

(střední, Mc Donalds)

310 13 41

7

Mocha Frappuccino

(Grande, Starbucks)

400 15 64 5

Mocha Cooler

(střední, Costa Coffee)

370 5,5 74,5 5,3
Káva s mlékem bez cukru 35 2,2 3,3 1,5

Zdroje: webové stránky jednotlivých společností

Jedna velká kostka cukru váží přibližně 10 gramů. Zkuste si schválně někdy dát jen tak 4, 6 nebo 7,5 kostek cukru a uvidíte, jestli vám budou chutnat stejně jako v ledovém nápoji.

Až si v parném dni budete chtít dopřát nějaké to osvěžení v oblíbené kavárně, doporučujeme vybrat si ledovou kávu. Tedy takovou, která se připravuje opravdu jen z kávy, mléka a ledu. K osvěžení nepotřebujete spoustu cukru a šlehačky, samotná ledová káva vás dokáže příjemně povzbudit a led vás ochladí a osvěží.

Samotné sladké ledové nápoje jednou za čas neuškodí. Je ale dobré vědět, co všechno obsahují a dopřát si je opravdu jen jednou za delší dobu. Vaše tělo mnohem více ocení rozumné pochoutky, kterými mu dodáte ty správné živiny. Inspirujte se třeba našimi dietními recepty.


Tyto články vás také zajímají: