Recept na pravé rizoto

Co potřebujeme?

  • 300 g rýže arborio
  • červená cibule
  • 1 mrkev
  • 1 litr vývaru
  • krevety
  • máslo
  • parmazán

Jak na to?

Základem je připravit si silný vývar. Je jen na vás, jestli to bude zeleninový nebo masový, kuřecí nebo hovězí. Každý má svou specifickou chuť a každý z nich dodá rizotu trochu jiné kouzlo. Schválně vyzkoušejte víc variant a uvidíte, resp. ochutnáte, sami, která chuť je pro vás nejlepší.

Jakmile je vývar připravený, jdeme na přípravu samotného rizota. Nejprve si nakrájejte cibulku na drobné kousky, mrkev nastrouhejte také na drobno. Obě osmažte na pánvičce, než cibulka zesklovatí.

Pak přidejte rýži typu Arborio, která je pro rizoto ideální (vše o druzích rýže čtěte zde). Jen minutu osmahněte, aby se škroby v rýži uzavřely. Poté hned přilejte vývar, ale jen tolik, aby rýži neutopil. Za stálého míchání pak necháme vývar odpařit a vsáknout do rýže a opět dolijeme vývar. Takto opakujeme cca 20 minut, než rýže změkne.

Před koncem přimíchame i krevety a necháme posledních 5 minut povařit s rizotem. Na úplný konec přidáme lžíci másla, promícháme, rizoto odstavíme a přidáme ještě 2 lžíce parmazánu a znovu promícháme.

Máme hotovo. Vynikající doma připravené rizoto chutná naprosto jinak, než jste z jeho české verze zvyklí. A rozhodně si na něm pochutnáte! Dobrou chuť!


Tyto recepty vás také zaujaly: