Proč výrobci přidávají škrob do jogurtu?

Co je to vlastně ten škrob?

V přírodě jej tvoří rostliny jako produkt fotosyntézy, jedná se o směs polysacharidů. Žádné bílkoviny a žádné tuky, z nutričního hlediska je škrob sacharidem. Po zpracování pro potravinářský průmysl jde o bílý prášek bez chuti a vůně, který je nerozpustný ve studené vodě.

Proč se přidává škrob do jogurtů?

V potravinářství se škrob používá také jako zahušťovadlo. Díky tomu, že jde o látku bez chuti a zápachu, je oblíbenou přísadou právě třeba bílých jogurtů. To je hlavní důvod - tedy zajistit lepší, hustší konzistenci jogurtu. Sami můžete porovnat konzistenci jogurtu, který si připravíte doma a toho kupovaného. Pravděpodobně bude domácí jogurt tekutější.

Je lepší bílý jogurt bez přídavku škrobu?

V případě bílých jogurtů se dá zjednodušeně říct "něco za něco". V tučnějších jogurtech hraje roli zahušťovadla samotný tuk. Díky němu není jogurt tak řídký a má i lepší chuť. V dnešní době, kdy je ale poptávka po nízkotučných potravinách stále větší, našli výrobci jogurtů kompromis, který je nestojí ani moc peněz. Jogurty vyrábějí ze sušeného odtučněného mléka a aby zajistili lepší konzistenci, přidávají místo tuku škrob. 

Je tedy jen na vás, který jogurt zvolíte. Buď tučnější, chutnější, ale bez škrobu nebo ten s malým obsahem tuku, ale méně chutný a s přidaným škrobem.


Tyto články vás také zaujaly: