Jak vybrat dobrý sirup?

Díky velkolepému návratu sifónu a mediální masáži, že tento přístroj doma rozhodně musíte mít, se zvýšila poptávka i po sirupech. Lidé si tak rádi doma připravují sycené limonády podle své chuti za cenu nižší než by dali za stejné množství limonády z obchodu. Na takovou poptávku zareagovali výrobci a v obchodech si dnes můžeme vybrat ze široké nabídky různých příchutí sirupů od mnoha výrobců. Jak ale na první pohled poznáme, že je kupovaný sirup dobrý? Co vlastně znamenají jednotlivé přísady ve složení?


Jsou všechny sirupy stejné?

Na první pohled se může zdát, že kromě obalů a samotných výrobců je jeden sirup jako druhý. Ale nenechte se zmást! Různé obaly skrývají různé složení sirupů. Některé jsou chutnější díky chemickým přísadám, některé zase neobsahují tolik cukru, ale umělá sladidla, některé bychom nedoporučovali ani ochutnávat. Sirupy jsou tedy různé a my poradíme, na co si dát pozor.

O cukr jde až na prvním místě

Ať vyberete jaký sirup chcete, vždy na prvním místě složení najdete složky jako je cukr, glukózovo-fruktózový sirup, glukózový sirup, fruktózový sirup a podobné. Je to tak, základem všech sirupů je velké množství nějaké podoby cukru. Právě on totiž dokáže zvýraznit chuť jiných přísad i když sirup "naředíte" doma vodou. 

Některé značky vsadily na jiná sladidla, ale nenechte se tím zmást. Cukr je v takových sirupech také a ostatní sladidla jsou zde spíše jen z marketingových důvodů. Uznejte sami, že pro lidi lépe zní "sirup se stévií" než "sirup s cukrem".

Pokud je sirup označen jako "méně kalorický" a kromě cukru jsou v něm obsažena i umělá sladila jako je sacharin, aspartam nebo acesulfam K, ani po něm nesahejte. Vliv těchto sladidel na lidské zdraví je přinejmenším diskutabilní, proto je lepší takový sirup nechat v regálu obchodu.

Ovocná složka - měla by být základem, ale není

Dáme vám otázku. Z čeho je vyrobený "ovocný sirup"? Ne, samotné ovoce je až na druhém nebo třetím místě. Cukr je opět ta správná odpověď. 

Podíl ovocné složky je ale dobrým ukazatelem kvality sirupu. Neřiďte se proto obalem, na který si mohou výrobci napsat "ovocný sirup", aniž by takový sirup obsahoval přes 10% ovocné složky. Podívejte se na složení a berte sirupy, které obsahují alespoň 30% ovocné složky, zbytek ignorujte.

Cena kvalitních sirupů

Že jsou ty sirupy, které mají vyšší podíl ovocné šťávy, dražší? Ano jsou.

Zkuste si ale položit otázku obráceně: opravdu chcete platit vysokou částku za ochucený cukr nebo radši budete investovat své peníze do většího podílu ovoce?

Upřímně, doma si sami zvládnete připravit stejně chutný nápoj a mnohem levněji. Mrkněte třeba na náš recept na domácí limonády.


Tyto články vás také zajímají: