Jak se podvádí ve sportu? Steroidy

Co jsou anabolické steroidy?

Steroidy jsou zkráceným označením anabolických steroidů. Jde o syntetické deriváty mužského hormonu testosteronu. Běžně je hormon testosteron vytvářen ve varlatech, ale i nadledvinkách. Během života se úroveň hormonu v těle liší a největší dávku jej muž má v těle během puberty. Nyní už je jasné, co vlastně umí. podporuje tvorbu bílkovin a zároveň vysílá zajišťuje to, že rostou svaly a celkově se mění stavba těla.

Anabolické steroidy dělají to stejné, pouze jsou vyrobeny uměle a samozřejmě dodávány do těla jinak než přirozenou cestou. Určitě se nedá říct, že jde obecně o špatnou věc. V medicíně se steroidy používají například po úrazech, k hojení svalů. Případně se dodávají pokud si jej tělo neumí vyrobit samo díky poruše tvorbě hormonu. Ale dokonce se používají k léčbě mužského přechodu, kdy hladina hormonu kolísá tak, že může muže ohrozit.

pokud se ale někdo rozhodne tento hormon zneužívat, může se vystavit jeho vedlejších efektům.

 

Steroidy a vedlejší účinky

Problém spočívá ve špatném a dlouhodobém dávkování. Aby se efekt projevil, tak jak si ten kdo je bere přeje. Profesionální sportovci jej zneužívají pro rychlejší regeneraci a zvýšení výkonnosti. Ti v posilovnách jej používají zase pro růst svalové hmoty.

Ani zdaleka ale nemusí jít o člověka, který má nepřirozeně velké svaly. Nejsnadnější indikátor je kůže. Anabolika podporují zvýšenou produkci mazu. Póry se uspávají a tvoří se akné. Podobně špatně mohou dopadnout zuby. Zvýšený výskyt kazů je totiž další z těch méně závažných průvodních jevů.

O některých horších jste už možná slyšeli. Impotence a celkové zmenšení varlat je asi nejznámější problém. Další na řadě jsou ledviny. Samozřejmě, že jsou ovlivněny zvýšenou potřebou odbourávat hormon z krve. Podobně může dojít k poškození jater.

Snad poslední věc, kterou bychom měli vědět. Už v roce 1987 mezinárodní agentura označila anabolické steroidy jako součást skupiny 2A. Celkem je těchto skupin pět a skupina 2A označuje látky, které jsou pravděpodobně rakovinotvorné.