recept: vepřová krkovička sous vide se šalotkou

Metoda vařené sous vide si u nás začíná nacházet čím dál více fanoušků a my vám přinášíme jeden ze základních receptů. Vepřová krkovička, která se vaří skoro celý den, je skutečná lahůdka, na kterou se vyplatí počkat. Ale ve skutečnosti nemusíte, maso si totiž klidně můžete připravit i několik dnů předem. I to je jedna z předností, které metoda pomalého vaření má.

Co budeme potřebovat?

1 porce Vepřová krkovička
1 snítka rozmarýn
2 šalotky
1 lžička Másla
Sůl
Pepř

Jak na to?

Metoda pomalého vaření sous vide je oblíbená, protože díky ní objevíte naprosto nové chutě. Během vaření dochází k chemickým procesům, které na běžné pánvi zkrátka nedokážete. A právě proto je výběr základní potraviny tím nejzákladnějším. Už při prvním soustu totiž zjistíte, že ve vašem jídle není cítit jen sůl a koření, ale především se rozvine chuť základního pokrmu. Proto na něm nikdy nešetřete a držte se dvou základních pouček:

- sáhněte po masu z farmy, protože tam můžete očekávat, že jde o maso skutečně kvalitní a takové, které neprošlo průmyslovým zpracováním.

- zapomeňte na tenké plátky. U masa na steak je jeho výška důležitá, protože se připravuje při vysokých teplotách, takže by se mohlo snadno propéct zcela. Pokud jej běžně krájíte na tenké plátky, protože se bojíte nepropečenosti, u sous vide na to klidně zapomeňte. Tam je maso v teplé lázni tak dlouho, že dojde k prohřátí skutečně celé porce.

Jednotlivé porce tedy máme nachystané a ty pouze osolíme, opepříme, přidáme nasekaná rozmarýn, ale klidně použijte i jiné koření. Jen to nepřežeňte, maximálně by maso mělo být ochuceno dvěma druhy bylinek, chceme si totiž vychutnat jeho chuť. Přidáme kousek másla, šalotku a za vakuujeme.

Teď je dobré maso nechat alespoň 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě a teprve následně vložit do nádoby s vodou. Ve vodní lázni by maso mělo být  cca 16 hodin při 58°C. O to už se ale postará nádoba, která je na sous vide určená, případně na trhu najdeme i sporáky, které tuto metodu už ovládají.

Po 16 hodinách je hotovo a teď maso můžeme rovnou přemístit na pánev, kde jej opečeme ze všech stran a následně přelijeme šťávou, která vznikla během pomalého vaření. Výhoda metody sous vide je i ta, že jídlo zároveň konzervuje. Klidně si tak můžete balíčky nachystat a na pánev je dát až za týden, kdy budete očekávat návštěvu. Vše už je pak rychlé a zaručujeme, že si všichni pochutnají