Jak často k zubaři?

Kdy na preventivní prohlídku?

Přijít k zubaři až když už nás něco bolí je špatné. Především proto, že bolest se projevuje až ve finálním stádiu, kdy už nás nečeká nic jiného, než vrtání, nebo trhání. tyhle dvě nepříjemné věci ale nejsou zdaleka to nejhorší. Zanícený nerv může velmi snadno zasáhnout i čelist a zde už jde skutečně o život. Preventivní prohlídky tedy není dobré přecházet.

jak často máme nárok na preventivní prohlídku nám určují pojišťovny. Respektive samozřejmě můžeme na kontrolu chodit libovolně, ale jen v určitých případech to bude zdarma. Plně hrazené jsou dvě prohlídky za rok. A to je frekvence, kterou bychom měli dodržovat. Samozřejmě zde nehraje roli den, nebo snad týden, ale rozmezí by mělo odpovídat tomu, že zubní ordinaci uvidíme dvakrát za kalendářní rok.

Nenechte se ošidit

Tak jako v jiných službách i zde najdeme lepší a horší. Pamatujte, že jde o vaše zdraví a volba lékaře je jen na vás. V akutních případech vás nesmí odmítnout žádný lékař. Na preventivní prohlídku ale musíte ke svému lékaři u kterého jste registrovaní. Registrace je opět na vás a dohodě s lékařem. Neexistuje nic jako spádová oblast a pokud má lékař kapacitu, musí vás zaregistrovat. Teoreticky se můžete obrátit na svoji zdravotní pojišťovnu a ověřit si, zda lékař kapacitu má, nebo ne.

na preventivní prohlídku se není třeba nijak extra připravovat. Samozřejmě je třeba si vyčistit správně zuby, pokud jsme měli jídlo od posledního čištění. Není to nezbytné, ale minimálně ohleduplné k lékaři. Pak už se jen usadit do křesla a čekat na výsledek.

Lékař prohlédne dutinu ústní za pomoci klasických nástrojů. Dávno pryč je doba kdy vás ignoroval a jen hlásil sestře čísla zubů a výsledek. Správný lékař by s vámi měl komunikovat. Například by vás měl upozornit na nutnost věnovat se kartáčkem určité části zubů, nebo konzultovat co přesně teď hodlá udělat. Každé dva roky máte nárok na rentgen dutiny ústní zdarma. Ani nejlepší doktor nemůže poznat vše jen pohledem a například mezizubní kaz jde odhalit nejlépe rentgenem. Pokud vás tedy váš lékař neposílá automaticky, nebojte se ozvat. Upozorněte ho, že to je již delší dobu, co jste naposledy byli na rentgenu a pro váš klid si jej nechte udělat.

Tip na závěr

Pokud je pro vás návštěva zubaře noční můrou, zkuste svůj stres zmírnit nějakou pomůckou. Podle průzkumů snižuje stres držet něco v ruce. Teoreticky to může souviset s naší dávnou minulostí, kdy jsem běžně drželi nějakou zbraň. Tu si samozřejmě do ordinace neberte, ale podobně bude fungovat cokoli co budete držet v dlani. Klidně si držte váš talisman pro štěstí, nebo jen srolovaný kapesník. Uvidíte, že se se stresem poperete účinněji.