Kosmetika je plná jedů. Na co si dát pozor?

Bez jejího používání se neobejde téměř nikdo z nás. Podle průzkumů použije průměrná žena každý den okolo desítky různých kosmetických přípravků, u mužů jde zhruba o polovinu. A v každém z nich je nespošet chemických přísad. Ne všechny jsou špatné, ale mnohé mohou našemu zdraví velmi škodit.

 

Zkuste si v duchu spočítat, kolik různé kosmetiky během dne použijete. Možná budete sami překvapeni. A ještě víc vás nejspíš překvapí, když se podíváte na složení vašich přípravků. Možná mnohým sloučeninám uvedeným na obalech nebudete rozumět, ale ty nejnebezpečnější byste si měli dobře zapamatovat a vyhýbat se jim. Při dlouhodobém používání se nám totiž mnohé tyto jedy dostávají do krve a mohou způsobit nejen kožní a jiné problémy, ale mohou nás dokonce ohrozit na životě.

 

Parabeny způsobují rakovinu prsu

Jedno z největších strašidel všech žen, rakovina prsu, může být zapříčiněna působením parabenů na náš organismus. Tyto estery kyseliny para-hydroxybenzoové se používají kvůli svým konzervačním účinkům a najdeme je v nespočtu kosmetických přípravků v čele s deodoranty a antiperspiranty. Nejsou zakázané, ale vědci prokázali, že mohou způsobovat různé alergie a mohly by mít i spojitost se vznikem rakoviny prsu. Přitom existují přípravky, v nichž nejsou obsaženy – a vyplatí se proto sahat právě po takových.

 

​​​​​​​Ftaláty ničí spermie

Muži jsou zase ohroženi především přítomností ftalátů v kosmetice. Ftaláty bychom přitom neměli v kvalitnějších výrobcích vůbec objevit, zato v těch levných jich může být požehnaně. A není radno si s nimi zahrávat – při dlouhodobém používání mají negativní vliv na kvalitu spermií a mohou mít na svědomí i vrozené vady mužských pohlavních orgánů. Stejně negativně působí také na naše vnitřní orgány v čele játry a plícemi.

 

​​​​​​​DMDM hydantoin uvolňuje karcinogeny

Kromě nebezpečných parabenů se v kosmetickém průmyslu jako konzervační činidlo používá i DMDM hydantoin, případně Germal 115. Tyto dvě látky sice výborně slouží svému účelu, ale je prokázáno, že mohou způsobovat silné alergické reakce, takže jejich obsah v kosmetice je striktně omezen na pouhých 0,6 procenta. I tak ale nejsou příliš bezpečné, protože se zjistilo, že se z nich uvolňuje formaldehyd, který je karcinogenní.