Zatočte s kocovinou jednou provždy

Kocovině se jednou za čas nevyhne žádný z nás. Je jedno, jestli to s alkoholem přeženete na večírku, oslavě narozenin nebo při zapíjení důležitého životního úspěchu. To, co vám večer připadá jako náramná zábava, se ráno promění v živou noční můru. Přitom kocovině se snadno můžete vyhnout nebo ji vhodnými prostředky alespoň citelně zmírnit.

 

V první řadě je dobré vědět, jak na to, aby vás kocovina nepostihla vůbec. Ideálním řešením je samozřejmě vyhnout se alkoholu, ale to není rada, kterou tu většina z vás hledá. Takže jinak: pokud si chcete ušetřit ranní bolesti hlavy, žaludek jako na vodě a dehydrataci, musíte na to už od začátku chytře. Ještě než začnete pít, najezte se. Pití nalačno je to nejhorší, co můžete udělat. Doporučeje se dát si nějaký mastnější pokrm, ideálně maso. Rozhodně se vyhýbejte sladkému, to váš následný ranní stav akorát zhorší. Navíc byste měli být odpočatí, protože pokud jste unavení, tělo si s alkoholem dokáže poradit mnohem hůř. A protože kocovina je způsobena hlavně nedostatkem vitaminů a minerálů v našem organismu, není špatné dát si ještě před započetím pití alkoholu nějaký vitamínový doplněk stravy. Důležitý je zejména vitamin C a B-komplex.

 

Základem je zavodnit se

Co dělat, když jste následky alkoholu podcenili a kocovina vás dostihla v plné síle? Základem je hodně pít. Ideálně vodu, doporučují se zejména minerálky, které doplní nejen tekutiny, ale i ztracené minerály. Špatný není ani pomerančový džus, který vám dodá mimo jiné i vitaminy a fruktózu. Můžete sáhnout také po mléku, které dokáže zneutralizovat alkoholem překyselený žaludek. Vhodné je to ovšem jen pro ty, kteří vědí, že po mléku nebudou spíš zvracet. A když se vám nezdá ani jedna z předchozích variant, uvařte si horký čaj. Nejlepší je bylinkový, slazený medem (chybu neuděláte, pokud zvolíte mátu či zázvor).

 

Léčí česnečka či Yaka mein

Úplnou klasikou na alkoholem zničený žaludek je česnečka, ta funguje jako osvědčený vyprošťovák. Pokud nemáte po ruce česnek, neuškodí vám ani poctivý vývar. A fajnšmekři mohou zvolit i hovězí nudlovou polévku Yaka mein, která podle vědeckých studií pomáhá proti kocovině nejvíc.

A když už jste dostatečně napití a najezení, nehrňte se hned do práce a fyzicky náročných činností. Nejvíc vám uleví odpočinek, spánek nebo třeba i krátká, nenáročná procházka na čerstvém vzduchu.