Zápach z úst způsobují diety i nevhodné potraviny

 

Sami to jistě znáte – jakmile se ráno probudíte, váš dech není zrovna svěží a nevyzývá k vášnivému políbení. Většina z nás proto nejprve míří do koupelny, kde si vyčistí zuby. To je dobrý způsob, jak se zápachu zbavit. Doporučuje se čistit si chrup minimálně dvakrát denně, jednou k tomu můžete použít i dentální nit, která odstraní zbytky jídla z mezizubních prostorů, kde se tak nemůže působením bakterií rozkládat a způsobovat zápach. Ideální je neopomíjet ani jazyk, který je také živnou půdou pro bakterie, takže si ho při čištění zubů buď také vyčistěte kartáčkem, nebo si pořiďte speciální špachtli pro čištění jazyka.

 

špatná dieta a maso

O tom, jak pach odstranit, zřejmě máte sami povědomí, ale jak zabránit jeho vzniku? A proč vás občas trápí a občas po něm není ani památky? Důvodů je mnoho. Na vině jsou bakterie, které se nachází v našich ústech a z nichž některé při rozkladu potravy vylučují tento nepříjemný zápach. V noci produkujeme méně slin, takže bakterie nemohou být odplavovány a z úst nám kvůli tomu ráno zapáchá. Pomůže vypláchnutí vodou. A stejně tak je vhodné hodně pít i přes den, aby ústa nevysychala a netrápil nás tento problém.

Stejně tak si ale můžeme zápach zapřičiňovat sami nevhodnou stravou. Často trápí milovníky masa, kteří tolik nedbají na dentální hygienu, protože právě rozkládající se zbytky masa v mezizubních prostorech jsou živnou půdou pro tyto bakterie. Stejně tak nás ale zápach z úst může trápit, pokud  držíme dietu – jakmile výrazně snížíme příjem sacharidů na méně než 100 gramů za den, dochází v našem těle k takzvané ketóze, kdy dochází ke spalování tuků, ale součástí je bohužel i nelibý pach z úst. Takže to, jestli nám z úst páchne či ne, můžeme