Nezbavujte se pih, zaručují vám věčné mládí

 

Je jasné, že čím více máte pih a znamének, tím důkladnější jim musíte dopřávat kontrolu a hlídat, aby se některé nezačaly nenápadně přeměňovat a neohrozila vás tak závažná rakovina kůže. Ale pokud pomineme toto zdravotní riziko, nesou s sebou pihy hned několik výhod. Odborníci totiž prokázali, že lidé, kteří mají na těle sto a více pih, mají ve vyšším věku mnohem méně vrásek než jedinci s minimem pih. To znamená, že tihle pihovatí lidé i ve vysokém věku pořád vypadají mladistvě a svěže a jejich kůže nestárne tak rychle. A to pořád ještě není vše.

 

Více pih, lepší kosti

Kromě toho, že jsou pihy zárukou „věčného mládí“, svědčí jejich zvýšená přítomnost ještě o jednom – máte pevnější kosti. I když se vám může zdát, že to spolu nemůže nijak souviset, podle odborníků ano. Zjistili, že pihovatí lidé mají tvrdší kosti a mnohem méně častěji tak trpí osteoporózou. Šance, že vás postihne toto nepříjemné onemocnění je podle nich dokonce poloviční oproti lidem, kteří mají pih velmi málo, nebo dokonce nemají vůbec žádné.

 

​​​​​​​Vše je v DNA

Jak je možné, že pihy mají takové ohromné výhody? I na tuto otázku odborníci našli odpověď. Při svém výzkumu zjistili, že jedinci, kteří mají velké množství pih a jiných znamének, také mají bílé krvinky s nezvykle dlouhými telomerami. Telomery se nacházejí na našich chromozomech a starají se o dělení buněk. Jenže časem se zkracují, a jakmile jsou příliš krátké, buňky už se nedokáží dále množit a odumírají – to zapřičiňuje přirozené stárnutí. Kdo má proto delší telomery na chromozomech, ten díky nim stárne pomaleji než jiní lidé, protože jeho buňky se dokážou delší dobu dělit a množit. A za to těch pár desítek pih stojí, nemyslíte?