Zklidni hormon! Ale jak?

 

 

Naskýtá se zásadní ozázka: jak poznáme, že je s našimi hormony něco v nepořádku? Na první pohled to nepoznáme, sami si to nijak nezměříme ani neověříme, ale existují jasné příznaky, které nám mohou napovědět, že právě v téhle oblasti máme problém. Vodítkem nám může být menstruace. Před ní či při ní to pozná většina žen – cítí se unavenější, jsou podrážděné a i úplná maličkost je dokáže vytočit k nepříčetnosti. Často je přitom trápí i nechutenství a nebo je naopak ničí neodolatelná žravost, kdy by spořádaly úplně všechno, na co narazí. K tomu mohou mít pocit, že jsou nafouklé a zavodněné.

 

Nemoc štítné žlázy

Pokud zrovna nemenstruujete ani v příštích pár dnech nebudete, ale výše zmínění příznaky přesně sedí na váš nejen současný, ale dlouhodobý stav, měli byste se nad sebou vážně zamyslet. Není to totiž banalita, vaše hormony jsou zřejmě v nerovnováze a navozují u vás přesně tyto nepříjemné stavy a pocity. Kromě toho to může být signál, že je ve vašem těle něco špatně – nejčastěji přitom jde o problém se štítnou žlázou, která se za normálních situací právě stará o správnou produkci hormonů.

 

Pomohou léky

Když vás hormonální nerovnováha trápí delší dobu a nelepší se to, měli byste se svěřit do rukou odborníků. Je totiž třeba zahájit léčbu. Pokud lékař odhalí potíže se štítnou žlázou, dá vám na ni léky, které postupně zase vše vrátí do normálu. Jenže někdy léky nemusejí pomoci a lékaři musejí nemocnému aplikovat medikamenty injekčně. Nejzazším řešením je pak operace, kdy se odstraňuje celá štítná žláza či její část.

 

Ale neděste se, často nejde o štítnou žlázu a pomocnou ruku vám pak nabídne váš gynekolog. Mnoha ženám pomůže užívání vhodné antikoncepce, která vše vrátí do klidového stavu. Ale je třeba nebát se a hledat řešení, protože to vždy existuje.