Saunování je zdravé. Ale pozor na rizika

Zima je obdobím, které spoustu lidí svádí k saunování. A není to jen rozmar, pravidelné používání sauny má na naše zdraví řadu prokazatelných pozitivních účinků. Musíme do ní ale chodit s rozumem a hlavně vědět, kdy se jí vyhnout, abychom si zbytečně neublížili.

Nejprve se podívejme na pozitiva saunování, protože si ho oblibuje čím dál více lidí. Sedět v uzavřené místnosti, kde teplota vzduchu dosahuje kolem 80 stupňů Celsia, je pro někoho naprosto nepředstavitelné, ale pokud jste to ještě nezkoušeli, měli byste.

Zvlášť když je venku chladno, organismus se krásně prohřeje, zapotí se (protože se logicky snaží ochlazovat) a díky tomu se i odvodní – jeden pobyt v sauně znamená úbytek okolo půl litru potu. Jelikož se tělo zahřívá a snaží se chladit, zvyšuje se náš tep, a to až o třetinu. Srdce pumpuje dvakrát rychleji a víc se prokrvuje i pokožka, protože tělo se ji snaží ochladit i tímto způsobem.

Delší život

Vědci prokázali, že pravidelné saunování (dvakrát či třikrát týdně) snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami až o čtvrtinu. Posiluje se srdce i tepny a navíc se zbavujeme škodlivého cholesterolu LDL. Kromě toho se po saunování cítíme spokojenější, protože vysoká teplota způsobuje produkci serotoninu a endorfinu, tedy hormonů štěstí. A navíc máme lepší pocit ze svého těla, protože se nejen odvodní, ale i samovolně spaluje kalorie, což pokračuje i po opuštění sauny, protože tělo je „nabuzené“. Podle odborníků se tak čas strávený v sauně klidně vyrovná i klasickému cvičení – a rozhodně je to mnohem příjemnější a bezpracnější.

Pozor na děti a těhotné

Sauna má mnoho dalších pozitivních účinků na naše zdraví a odborníci ji jednomyslně doporučují.

Ale rozhodně ne všem a ve všech případech. Do sauny bychom rozhodně neměly vodit malé děti, a pokud ano, je třeba dbát na to, aby teplota byla nižší a děti v sauně nestrávily víc než čtvrt hodiny.

Vyhnout by se jí měly i těhotné ženy, a to zvláště v prvním trimestru (a ani pak to pro ně není nejlepší). Ženy by si saunování měly dobře rozmyslet i v období menstruace, protože u nich může dojít ke zhoršení menstruačních bolestí i silnějšímu krvácení. A rozhodně se nedoporučuje jít do sauny opilí, protože kvůli omámení alkoholem nejsme schopni správně určit stupeň přehřátí a můžeme si ublížit.