Jídelníček těhotných ovlivní dítě na celý život

Když si těhotné ženy bez rozmyslu dopřávají hory tučného, sladkého, přesoleného a mastného jídla, je pravděpodobné, že tím svému potomkovi předurčují osud obézního dítěte se sklony k různým civilizačním chorobám. Zdravý jídelníček těhotných naopak dětem dává větší šanci na zdravý život.

I když vám to může připadat zvláštní, k těmto závěrům došli přední evropští vědci, kteří se ve svých výzkumech zaměřili právě na těhotné ženy, jejich stravování a vliv na nenarozené děti. Všichni víme, že to, co jí těhotná žena, jde skrze pupeční šňůru k dítěti – proto se všem budoucím matkám doporučuje jíst zdravě, pestře a přijímat dostatek minerálů a vitaminů potřených pro správný vývoj plodu. Odborníci je odrazují od alkoholu, kouření a podobných zlozvyků nebezpečných pro dítě.

Ale nikdo už jim neřekne, že to, jak se jako těhotné stravují, pravděpodobně ovlivní i další život jejich potomka – a to pozitivně, nebo negativně.

Mladí a nemocní

Pokud těhotné ženy jedí nezdravě a v jídelníčku jim naopak chybí omega-3 mastné kyseliny, riskují, že jejich potomek může být hyperaktivní a bude mít potíže s nervovým systémem jako celkem.

Pakliže ani po narození není dítě dost dlouho kojené a matka mu místo zdravých potravin servíruje ty nezdravé, ještě vše zhoršuje. Takové dítě je pak náchylnější k různým alergiím, má větší sklony k obezitě a už v mladém věku pak takový člověk může mít problémy s cholesterolem a vysokým tlakem.

Zdravě v těhotenství

I když strava nemůže ovlivnit genetickou informaci, kterou si v sobě nenarozené dítě již nese, podle odborníků může nevhodná strava těhotných napomoci aktivovat právě ty geny, které způsobují různé nemoci a neduhy a které by se normálně aktivovaly až v mnohem vyšším věku. Zato když těhotná žena jí vyváženě a zdravě, má její dítě velkou šanci, že ho výše zmiňované potíže nepostihnou vůbec nebo až ve stáří. Není to samozřejmě stoprocentní jistota, nicméně vědci matkám doporučují dbát na to, protože jde nejen o zdraví jejich potomků, ale i o zdraví jich samotných.