Zapomeňte na posilovnu, začněte zahradničit!

Jaro je v plném proudu, příroda je už nějaký čas plná života a majitelé zahrad a zahrádek najednou neví, kam dřív skočit. A to je dobře, protože zahradničení a další aktivity na zahradě jsou mnohem účinnější než moření se v posilovně.

Nezáleží na tom, jestli máte jen malinkou předzahrádku nebo váš pozemek čítá několik tisíc metrů čtverečních. Na každé zahradě se můžete hýbat, cvičit a zkrátka být aktivní. Nejen, že tím prospějete svému tělu a zdraví, ale vaše tvorba na zahrádce vás potěší, zlepší vám náladu a budete na sebe hrdí, co všechno jste sami dokázali.

Záhonky i sekání

Posilovna slouží k tomu, abychom si protáhli a procvičili všechny části těla. A draze za to platíme. Přitom aktivita na zahradě má úplně stejnou účinnost a navíc nás bude bavit. Stačí, abyste měli jen malý trávník, ale už i tak ho musíte pravidelně sekat, tedy chodit a tlačit před sebou sekačku. Trávu na okrajích musíte zastřihnout, tedy poctivě zakleknout, popolézat, natahovat se, ohýbat záda.

Pokud máte záhonek, musíte ho zrýt, pravidelně odplevelovat, sázet zeleninu či jiné rostliny, zalévat je, hnojit a dál o ně pečovat, dokud nedozrají. To všechno vyžaduje značnou fyzickou aktivitu, která procvičí drtivou část našeho těla. A to vše se od jara do podzimu opakuje týden co týden, ale někdy i častěji. A když k tomu přidáte i náročnější úkony, jako je například sekání dřeva, práce s křovinořezem a podobně, je to posilovna, jak se patří.

Pohyb na vzduchu

Pokud nic z výše zmíněného nemáte a neděláte, ani tak nemusíte smutnit. Stačí, pokud máte například terasu či balkon, kde můžete začít na čerstvém vzduchu cvičit. Buď něco klasického, nebo zkuste nějaký moderní sport – jógu, tai-chi či meditace. Stejně tak si můžete na zeď domu či bytu připevnit nějaké sportovní náčiní, ať už žebřiny nebo basketbalový koš, které vám zajistí další kvalitní pohyb. Fantazii se meze nekladou – a jaro je jako stvořené k tomu začít se sebou něco dělat.