Kdo přibírá nejvíc a komu tloustnutí nehrozí?

Jak je možné, že někteří lidé jsou vyhublí téměř až na kost a jiní jsou silně obézní? Jakto, že někteří mohou jíst cokoliv se jim zamane, a stejně nepřibírají? A jiní se jen podívají na dortík a hned mají tři kila nahoře. Vědci tajemství přibírání trochu poodhalili.

Podle asijských expertů je prazákladem vzhledu naší postavy náš charakter. Zní to možná podivně, ale hned vám to osvětlíme. Vědci totiž ve svých průzkumech přišli na to, že lidé kteří jsou společenští, extrovertní a přátelští jsou častěji obézní a nebo mají větší sklony přibírat. Naopak ti, kteří jsou samotářští, uzavření či lidé trpící úzkostmi jsou často velmi hubení.

Podvyživení nerváci

Možná ve svém okolí máte i vy někoho, kdo se pořád stresuje, pořád všechno řeší, je neustále nejistý, vynervovaný a hodně úzkostlivý. K tomu takoví lidé bývají i introvertní, takže se příliš nedruží k ostatním a upřednostňují samotu. A když se nad tím hlouběji zamyslíte, možná zjistíte, že přesně tenhle typ lidí bývá jen málokdy obézní. Naopak, jsou v neustálém stresu, takže zapomínají i jíst a jídlo se pro ně stává nepodstatným, a tak jsou mnohdy až podvyživení. A nejsou to jen naše domněnky, tyto závěry plynou z vědeckých studií.

Veselí a obézní

Naopak lidé, kteří jsou stále dobře naladění, veselí, milují společnost a neumí si představit svůj život bez přátel a růzých dýchánků a oslav, mají mnohdy o nějaké to kilo navíc. A často je těch kil o dost víc, ale tihle lidé se přesto dokážu dobře bavit, jídla se často nebojí, a když jsou najedení, jsou také spokojení. A tak nemají snahu příliš shazovat, a když, tak jen rozumně. I tohle potvrzují vědecké studie – extrovertní, silně společenští lidé mají oproti uzavřeným introvertům téměř dvojnásobnou šanci být obézní.

Nadváha tak podle všeho souvisí s typem naší osobnosti – a pokud se svou postavou chceme něco dělat, měli bychom se tedy nejdřív zamyslet nad tím, jací vlastně jsme a jak postupovat dál i v budoucnu.