Kabelky ohrožují zdraví, jsou rájem bakterií

 

Můžeme být sebečistotnější, ale jak se v různým průzkumech ukázalo, tak kabelka je tím místem, které zanedbáváme. I když máme přehled, co v ní nosíme, nenecháváme v ní různé zkažené věci a vyklepáváme z ní drobečky, tak to je také často ten jediný úklid, který jí dopřáváme. Máte pocit, že to stačí? Nestačí. Vědci prokázali, že v kabelkách se vyskytuje víc bakterií než na záchodovém prkénku. A to si vezměte, že na kabelku průběžně saháte a pak si rukama, na nichž už mohou být tyto bakterie, saháte na další části těla, do očí, úst a tak dále. A tam všude si bakterie přenášíte, takže když se to špatně sejde, mohou tam započít svou nepěknou činnost.

 

Riziková kosmetika

Nejhorší je, že bakterie z kabelky si jinam nemusíte zavléct jen pouhým dotekem. Je jimi obvykle znečištěna i kosmetika, kterou v ní průběžné nosíme. Nejčastěji se to týká rtěnek a řasenek, které jsou bakterií plné (a to si je aplikujeme do úst a očí, které jsou zvlášť citlivé). Ale to je pořád ještě dobré – podle expertů je totiž tou nejznečištěnější kosmetikou plnou bakterií krém na ruce. Důvod jistě nemusíme vysvětlovat.

 

Pozor na odkládání

Pořád vám to připadá zvláštní a máte pocit, že vaše kabelka je určitě v pohodě? Není. Bakterie jsou neviditelné, takže jinak než důkladným vyčištěním je nezlikvidujete. A co hůř, pokud si kabelku odkládáte na zem či židli, tak je v ní bakterií ještě o mnoho víc. Takže co s tím? Jistě, že kabelku potřebujete a také ji musíte někam odkládat. Ale nespokojte se jen s jejím vyklepáním, čas od času ji prostě vyperte nebo šetrně vyčistěte pomocí nějakého dezinfekčního prostředku. A když v ní budete nosit nějaký antibakteriální gel, kterým si občas ošetříte ruce, nebude to vůbec na škodu.