Strečing a bolest svalů: 2 největší lži o posilovně

tam zavítá jen v určitém ročním období (typicky po Vánocích a na jaře), jiní ji zavrhují a hlásají, že si mnohem lépe a kvalitněji zacvičí jinde. O posilovně a posilování obecně však stále panuje hodně mýtů. A my teď dva nejčastější uvedeme na pravou míru.

 

Řada lidí, kteří s posilováním teprve začínají (a je celkem jedno, jestli kvůli tomu chodí do posilovny nebo se moří doma či někde venku sami), si posléze stěžuje, že je další den, dva či déle bolí svaly. Přijde jim to asi otravné, ale tak nějak si říkají, že to ke cvičení patří, protože svaly se najednou namáhaly, a tak logicky bolí. A když bolí, tak to přece znamená, že sílí, nebo ne? Právě že ne. Je to jeden z největších mýtů o posilování.

Pokud vás posléze něco bolí, děláte to špatně. Pokud vás druhý den odmítají poslouchat nohy, je to vaše chyba. Po správně vedeném tréninku jste sice unavení, ale nic by bolet nemělo. Zato když se přepínáte, škodíte si a můžete si takovým přístupem přivodit i zranění.

 

Strečingem k poranění

Podobné polopravdy se šíří i o strečingu neboli o protahování se před započetím samotného cvičení. Spousta lidí a i odborníků vám bude tvrdit, že než se pustíte do samotného cvičení (a je jedno, jestli si jdete zaběhat nebo se chcete zničit ve fitku), měli byste se pořádně protáhnout a takzvaně si předehřát svaly, aby se tělo na následující zátěž lépe připravilo. Že vám to pak díky tomu půjde nejen líp, ale že navíc předejdete i možným zraněním, která se mohou v rámci cvičení přihodit. Věříte tomu a děláte to? Chyba, i tohle je totiž mýtus. A odborníci ho vyvrátili již před více než 30 lety!

Strečing podle několika odborných studií zraněním nepomáhá předcházet, ale naopak za mnoho z nich může právě on. A pokud máte za to, že se díky procvičení před samotným sportem rozehřejete a svaly vás pak budou bolet méně, tak i v tomhle se pletete. Strečing je dobrý na protažení, to ano, ale žádné zázračné účinky od něho nečekejte.