Podzim přichází. Jak se bránit chřipce?

 

Mnoho lidí podzim nemá rádo. S ním totiž přicházejí chladná rána a večer brzký příchod tmy, odpoledne je sice příjemně, ale často vlezle zafouká, případně zaprší. A i když přírodě je to zřejmě příjemné, nám většinou ne. A tak se není co divit, že sotva děti nastoupí v září do školy a školky, už jsou nemocné. Nemoci se pak šíří dál a dál, a to i mezi dospělými. Děsí i vás podzimní virózy, nebo nedejbože chřipka? Poradíme vám, jak se jim již teď účinně bránit, aby vás neohrozily nejen na podzim, ale ani v zimě a na jaře.

 

Sauna, ovoce a čistotnost

I když se různé virózy objevují v průběhu celého roku, na podzim je jich nejvíc. Pokud nezanedbáte prevenci, můžete ovšem toto období přežít v klidu a hlavně ve zdraví. Ideální je tak začít co nejdřív, ještě než se rozjede vlna chřipkové epidemie.

První radou je jíst dostatek ovoce. Je to logické a většina z nás to samozřejmě ví – v ovoci je spousta vitaminů a hlavně vitamin C, takže pomáhá našemu tělu fungovat, jak má, a posiluje naši imunitu. Podobně podstatná je i zelenina, takže pokud sháníte rychlou svačinku, nejlepší je sáhnout právě po těchto potravinách.

Kdo na podzim prochladne, ten si koleduje o nemoc. Vhodné je tak tělo dostatečně zahřívat. Zalezte si večer pod deku, uvařte si horký čaj a relaxujte. Odpočinek, stejně jako následný kvalitní spánek, pomáhá posilovat naše tělo i obranyschopnost. A pokud vám nevadí sauna, dopřávejte si i ji, váš organismus to ocení. Ale jednou měsíčně sauna nastačí, choďte do ní aspoň jednou týdně, ale klidně i častěji.

 

Čistota je základ

Když se rozjede období nemocí, je třeba dodržovat všemožná hygienická pravidla. Nemoci se totiž šíří pomocí virů a bakterií, takže stačí jen se dotknout nemocného (případně místa, kam předtím sáhl) a za pár dní můžete s horečkami ulehnout i vy. Prevencí je tak časté mytí rukou, po jízdě v městské hromadné dopravě si ruce klidně myjte antibakteriálním gelem. Pokud nemáte po ruce vodu ani gel, myslete na to, abyste se nedotýkali rtů a očí, kam byste si viry mohli snadno přenést. A když už nemocní jste? Pokud nechcete nakazit další lidi, kašlejte do kapesníku a po vysmrkání papírové kapesníky hned vyhazujte.