Ženy jsou zdravější než muži. Proč a v čem?

Leckdo si může myslet, že naše zdraví záleží na mnoha aspektech – našem věku, kondici, genetických předpokladech, zaměstnání, stresu a tak dále. To nelze vyvracet. Vědci však přišli na to, že ženy jsou všeobecně v mnoha ohledech zdravější než muži a postihuje je mnohem méně nemocí než silnější pohlaví. Jak je to možné?

Nebudeme nyní řešit rozdíly ve věku, kondici a podobně, zaměříme se pouze na ta zjištění expertů, která ukazují rizika onemocnění různými chorobami v závislosti na pohlaví. Bohužel pro muže, pánové z tohoto srovnání vyšli mnohem hůře, a to včetně kratší doby dožití.

Riziko před třicítkou

Muži jsou různými úrazy, trvalými následky a nemocemi ohroženi zejména před dosažením věku 30 let. Ženy ve srovnatelné věkové kategorii mají tato rizika mnohem nižší. Důvod je celkem logický – muži častěji vykonávají fyzicky náročnější povolání, snaží se vyrovnat svým idolům, a tak leckdy přespříliš dřou v posilovnách a snaží se urputně vyniknout v nějakém sportu, případně díky leckdy vysoké hladině testosteronu a adrenalinu provádějí věci, nad kterými ženy padají téměř do mdlob.

Zkrátka mladí muži riskují a vycházejí různým neduhům a nemocem přímo vstříc.

Infarkt, cholesterol, rakovina

Možná se to bude zdát nefér, ale ženy méně častěji postihuje infarkt a jiné srdeční příhody. A nemusí to přímo souviset jen s jejich stylem života, nýbrž za to z velké části může ženský hormon estrogen, který srdce v tomto ohledu chrání, a to až do menopauzy. Muži jeho výhodu nemají, takže je tyto potíže mohou postihnout už v mladém věku.

Stejně tak se pánové častěji potýkají s nezdravým cholesterolem a opět je na vině nepřítomnost ženského hormonu estrogen. Ten totiž u žen nejen chrání srdce, ale zároveň zajišťuje existenci většího množství takzvaně zdravého cholesterolu. Po menopauze hladina hormonu postupně klesá a jeho ochranná funkce se tak snižuje.

Zatřetí muže mnohem častěji než ženy postihují určité typy rakoviny. A nemluvíme tu teď například o rakovině prostaty (protože ženy prostatu nemají). Pánové jsou podle různých průzkumů mnohem náchylnější zejména k rakovině kůže. Důvod je opět nasnadě – zatímco ženy bývají poctivější a mažou se krémy s UV filtry, muži to často moc neřeší a nějaké to spálení od slunce jim příliš starostí nedělá.

Výhody mužů

Mají vůbec muži nějaké zdravotní výhody oproti ženám? Teoreticky ano, ale moc je to nepotěší. Podle vědců je méně častěji postihují nemoci kloubů a pohybového systému, jako je osteoporóza a podobné. Je to ovšem dáno tím, že se průměrně dožívají nižšího věku než ženy, případně umírají na některé výše zmíněné nemoci či kvůli vlastní vinou způsobeným úrazům, takže se k osteoporóze a dalším nemocem zkrátka „nedostanou“.