Jak vařit zdravěji? Vyměňte českou kuchyni za mezinárodní

Češi si svůj život nedokážou představit bez knedlíků, vepřového bůčku, svíčkové omáčky, uzenin a dalších naprostých nezdravot. Ty konzumujeme nejen samostatně, ale komponujeme je i do vařených jídel. A tak se není čemu divit, že tradiční česká kuchyně patří k těm nejnezdravějším na celém světě.

I kdybychom vám tady vyjmenovali všechny zápory české kuchyně, nejspíš vás nepřesvědčíme, abyste od nynějška úplně otočili a začali vařit jen ze zdravých a čerstvých surovin. Ale občas to neuškodí, nemyslíte? Ostatní národy nám totiž mohou nabídnout tolik inspirace na zdravé a zároveň chutné pokrmy, že si je snadno zamilujete a stanou se nedílnou součástí vašeho běžného vaření.

Staří jako Japonci

Když jíme zdravě, prospíváme tím svému tělu, zabraňujeme vzniku rozličných nemocí a dožíváme se díky tomu i vyššího věku. Své by nám o tom mohli vyprávět například Japonci, kteří mají průměrný věk úmrtí přes 86 let. A je to díky tomu, že v jídelníčku běžných Japonců se objevuje zejména čerstvá či jen mírně podušená zelenina, rýže a ryby či mořské plody. V rybách najdeme neocenitelné omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají našemu srdci. Kdo miluje sushi, ten zase prospívá svému tělu obrovským příjmem minerálů i vitaminů. Rýže je k tomu perfektním zdrojem zdravých sacharidů.

Takže pokud se chcete dožít vyššího věku, jezte občas jako Japonci.

Vysmátí jako Italové

Italská, španělská i řecká kuchyně mají mnoho společného. A leckdo z nás ji miluje. Tortilly plné čerstvé svěží zeleniny a kuřecího masa, rozličná jídla s fazolemi, kukuřičné nachos, různorodé saláty s nezbytným olivovým olejem, těstoviny na milion způsobů, mořské plody a ryby. To je to, co obyvatelé jihoevropských zemí milují a díky čemuž jsou také zdravější než my. Když si tak českou kuchyni zpestříte občasným jídlem s vůní jihu, jen si tím prospějete a vaše rodina bude nadšená.