Ničí vás odpolední únava? Už nemusí

 

Nejde o to, jestli je to dopolední či odpolední únava (i když častější je ta odpolední, kdy už nám dochází energie), ale o to, proč nás postihuje a jak s ní zatočit. Samozřejmě, že to jde a není to (ve většině případů) známka žádné nemoci. Stačí jen vědět, jak jíst, jak odpočívat a co dělat, aby se jí předešlo a od zítřka už tohle všechno může být minulostí.

 

Vzduch pomáhá

Ne nadarmo se říká, že se má hodně větrat. Čerstvý vzduch je rozhodně zdravější než ten vydýchaný v uzavřených místnostech. Takže pokud na vás padá únava, oblékněte bundu, nazujte boty a jděte se alespoň na pár minut provětrat. Chůze vás probere a čerstvý vzduch vašim plícím udělá jen dobře. Pokud jste v práci a tu možnost nemáte, zkuste aspoň na chvíli otevřít okno. Zimomřivější kolegyně to chvilku vydrží, pokud jim vysvětlíte, proč to děláte, a slíbíte, že zase za chvíli zavřete. Všem se vám udělá lépe.

 

Dejte si siestu

Naše babičky často říkaly, že si dají „dvacet“, jihoevropské národy na to jsou chytřeji a rovnou si hromadně ordinují odpolední siestu. Na hodinku či dvě si odpočinou nebo se trochu prospí a pak jsou až do večera zase plní energie a schopní fungovat. My, pracující, studující a další jim můžeme jen tiše závidět. Ale oni vědí, proč to dělají. Takže pokud máte jen trochu tu možnost, přes den si odpočiňte a dopřejte tělu možnost „dobít baterky“. Leckdo z nás to dělá pomocí kávy či energetických nápojů, ale siesta je prostě siesta.

 

Správné jídlo

Pokud si chcete udržet energii po celý den, měli byste se také správně stravovat. Už snídaně by měla obsahovat sacharidy jako zdroj energie, ale nikoliv ty rychlé, které nás rychle nastartují, ale zase se z krve rychle odplaví. K obědu jsou také jako jedna složka jídla vhodné, ale hlavně se vyhýbejte jídlům těžkým, smaženým či příliš tučným, protože žaludek má pak velkou práci strávit je, tělo se soustředí na tuto činnot a vy jste pak v útlumu a neschopni fungovat. Lehký vyvážený oběd s vámi tohle nikdy neudělá.