Inspirujte se dětmi ke zdravějšímu životu

 

Teď nejspíš přemýšlíte nad tím, čím se můžete u svých potomků inspirovat. Je toho skutečně mnoho a nezáleží na tom, jestli jim je jen pár roků nebo už na ně leze puberta. I když jsou totiž děti svéhlavé a často neposlušné, v něčem jsou naproto přirozené a nepřemýšlejí nad tím, díky čemuž jsou většinou spokojenější než my dospělí.

 

Jezte a odpočívejte jako malí

Když má dítě hlad, řekne vám to a dožaduje se jídla. Nikdy ho nenapadne, že jídlo odloží, protože teď má přece něco důležitějšího na práci a kručící žaludek přece může počkat. My dospěláci to často děláme, jsme schopní odfláknout snídani, pak celý den nejíst, načež pak večer vezmeme lednici útokem. Co na to říká náš organismus? Jistě, že není nadšený a odráží se to pak na naší postavě. Proto zkuste jíst jako děti – když máte hlad, odložte vše ostatní a uspokojte tuto základní tělesnou potřebu. Jezte pestře jako děti, které mají v jídle dost vitaminů, vlákniny a dalších potřebných látek. Neodbývejte snídani, dávejte si svačiny. Hned vám bude lépe.

Stejně tak se dětmi můžete inspirovat v oblasti odpočinku a spánku. Když je dítě unavené, všeho nechá a jde si odpočinout. Nepřepíná se, nenamlouvá si, že musí ještě udělat tohle a támhleto a teprve pak má nárok na odpočinek. Ví, že mu nic neuteče. Dělejte to také tak a budete odpočatější a mnohem více plní energie. A zkuste své potomky napodobit i se spánkem – vždyť je jistě ženete večer brzo do postele, aby se pořádně vyspali, protože ráno musejí brzo vstávat. A co vy, také chodíte brzo spát, abyste byli odpočatí na další den?

 

Hrajte si a smějte se

Život není jen o povinnostech. Inspirujte se těmi nejmenšími a hrajte si, buď s nimi nebo si najděte vlastní zálibu, nějaký koníček, u nějž se pobavíte, zrelaxujete a ještě vás jeho výsledky nabijí pozitivní energií. Existuje například řada zájmových kroužků pro rodiče s dětmi nebo i jen pro dospělé.

A když už si nehrajete, nebojte se aspoň smát, dělat si radost, užívat si života. Radujte se z maličkostí, podobně jako děti. Těm mnohdy stačí ke štěstí málo a nám by mělo také.