Máte Apple Watch? Takhle vám pomůžou v novém roce zhubnout

Apple Watch nosíme už rok a za tu dobu jsme se snažili vychytat, jak je co nejlépe využít k sebemotivaci. Chvíli trvalo, než jsme si našli ten správný způsob, který nám sedí. Na druhou stranu i díky pravidelným aktualizacím softwaru přibývají postupně nové zajímavé funkce a ty rádi využíváme.

1. Orientujte se v barvách aktivit

Pomineme teď všechny další funkce Apple Watch a budeme se soustředit na monitoring samotné denní aktivity. Apple Watch pracují se třemi základními ukazateli denní aktivity a každý z nich má - pro lepší přehlednost - jinou barvu. U dvou ze tří ukazatelů (pravidelného pohybu/stání a minut cvičení) jsou přednastavené denní cíle, které se nedají měnit. Třetí - celkový pohyb (resp. aktivně spálené kalorie) - si můžete nastavit podle sebe. Všechny tři ukazatele pak vidíte přímo na displeji Apple Watch - ať už si je nastavíte na některém z ciferníků nebo přímo v aplikaci Aktivita.

  • Modrá = pravidelný pohyb/stání. Pokud během dne hodně sedíte, Apple Watch vám každou hodinu připomenou, že je potřeba vstát a alespoň jednu minutu se hýbat. Denní cíl je: mít pohyb během každé hodiny z celkových dvanácti. Musíme uznat, že zejména v práci je tato notifikace vítaným upozorněním na to, že u počítače sedíme bez pohybu už hodně dlouho.
  • Zelená = minuty aktivního pohybu/cvičení. Tady je cíl nastaven na 30 minut cvičení denně. A to jakéhokoliv - od chůze až po posilování.
  • Červená = celkový pohyb/aktivně spálené kalorie. Apple Watch umí na základě vašeho pohlaví, věku, váhy (toto si nastavujete přes telefon předem) a pohybu vypočítat spálené kalorie. A to jak ty celkové, tak odlišit ty spálené aktivně při cvičení a pohybu. 

2. Nastavte si cíl

U celkového pohybu si nastavte cíl libovolně sami. Začněte zlehka - klidně podle předvolených možností. Po prvním týdnu se vám Apple Watch připomenou, abyste upravili denní cíl podle skutečného pohybu. To už budete mít přehled o tom, kolik kalorií průměrně za den skutečně spálíte aktivně.

3. Sbírejte ocenění

Apple Watch mají kromě denních cílů chytře promyšlený systém ocenění. Ocenění např. získáte za 7 tréninků za týden, nejdelší sérii dnů s uzavřenými všemi kroužky aktivit nebo za nejdelší tréninky.

Kromě standardních ocenění navíc Apple přidává i extra ocenění na každý měsíc - např. určitý počet cvičení jeden měsíc a následující pak určitá vzdálenost, kterou ujdete. Když už vám koncem měsíce zbývá ujít jen několik kilometrů nebo dokončit jen dvě třicetiminutová cvičení, bývá to super impulzem k tomu zvednout se a jít se hýbat.

4. Vyzvěte kamarády

Skvělou motivací u Apple Watch jsou i notifikace o cvičeních, pohybu a úspěších ostatních kamarádů, kteří tyto chytré hodinky nosí také. Ve chvíli, kdy vám "na ruce" přistane několik upozornění, že ostatní už mají odcvičeno nebo splněn denní cíl, je to dobrý impuls uzavřít všechny tři kroužky s vašimi cíli také.

Nově navíc můžete vyzvat k soutěži kteréhokoliv z kamarádů s Apple Watch. Při výzvě se za každé procento plnění cíle přičítá bod. Nezáleží tedy na tom, jestli máte nastavený denní cíl každý jinak podle sebe. Body sbíráte po dobu sedmi dnů.

5. Dýchejte

Oproti aktivitám je aplikace "Dýchání" celkem opomíjená. Přitom i nám slouží jako skvělý pomocník, když se potřebujeme uklidnit a začít se soustředit. Třeba i po ranním cvičení, kdy plni endorfinů přijdeme do práce, pomáhá Dýchání získat koncentraci na samotné úkoly. 

Stačí jednoduše v aplikaci nastavit, jak dlouhou dobu můžete dýchání věnovat, zavřít oči a soustředit se na lehké vibrace, které udávají, kdy se máte nadechovat. Tato aplikace snadno vyčistí i vaši hlavu od nadbytku myšlenek a musíme říct, že je skvělá i třeba před spaním.