Oslavy a dieta – jde to vůbec dohromady?

V první řadě platí to, co už jsme psali mockrát – pokud je váš životní styl zdravý a dietní režim pravidelný, tak pokud si jeden večer užíváte a dáte si více nezdravých jídel, tělo to zvládne a v dalších dnech a týdnech si svou pokaženou reputaci hravě napravíte. Ale často to jde i jinak, protože ať už se ocitnete na jakékoliv společenské akci, vždy je tu cesta, jak si s ostatními užívat, dopřávat si dobrého jídla a pití a přitom si nepokazit dietu. Chce to jen jít na to od základů chytře.

Napomozte přípravě

Pokud akci sami pořádáte nebo se na jejím pořádání spolupodílíte, řešte už předem jídlo. Samozřejmě, že hosty nemusíte cpát jen salátem. Ukažte jim, že zdravá strava je nejen chutná, ale i pestrá – a možná ani sami nepostřehnou, že jedí zdravě. Při chystání chlebíčků či jednohubek sáhněte po tmavém pečivu (například vícezrnných bagetách a podobně), pomazánku nekupujte, ale udělejte ji doma ze zdravých surovin (zejména vynechte majonézu a nahraďte ji bílým jogurtem). Navrch dejte kvalitní šunku, kousek sýra, vajíčko, různou zeleninu pro ozdobení. A tato chutná klasika se pro všechny rázem stane zdravou svačinkou.

Naše recepty na dietní chuťovky najdete tady

Při chystání dezertu na to můžete jít také od základů jinak – ať už chystáte obyčejný koláč či se dáte do pečení dortu, základem je použití kvalitních a zdravých surovin (zejména vynechte bílý cukr a klasickou mouku a nahraďte je jejich zdravějšími ekvivalenty). Do moučníku přidejte ovoce či ovocný džem (i když s ním zacházejte opatrně, je plný cukru), krém tvořte z nízkotučného tvarohu či zakysané smetany.

Obložené talíře se dají chystat úplně stejně s přihlédnutím ke zdravému životnímu stylu, jako přílohu volte zeleninové saláty, domácí dresinky, tmavé pečivo. 

Chytře na párty

Pokud jste někam pozvaní, do složení jídelníčku zřejmě nebudete moci zasahovat. Abyste se vyhnuli pokušení přeplácat se nezdravotami, je vhodné si ještě před samotnou událostí dát doma zeleninový salát, který vás zasytí. Na akci si vybírejte zdravější pokrmy, myslete i na kalorickou hodnotu alkoholu. A i když sem tam uzobnete něco „zakázaného“ nelámejte si s tím příliš hlavu. Vzápětí to můžete třeba vytancovat, to je navíc i ideální cvičení a pohyb, který vás dostává do kondice. A díky endorfinům a hudbě budete spokojení sami se sebou.