Pokud to s cvičením přeženete, někdy budete muset sáhnout k rychlým pomocníkům

Tento článek byl připraven ve spolupráci se sponzorem soutěže rehabilitacnipomucky.cz

 

Nemusíte být zrovna každodenním návštěvníkem posilovny, aby vás občas potkala bolest svalů. Právě svalové potíže jsou jedním z nejčastějších úrazů při cvičení a dokáží nás vyřadit nejen z tréninkového plánu, ale také z běžného života.

 

Lidské tělo obsahuje téměř 600 svalů a protože jsou rozesety po celém těle, může bolest vzniknout takřka kdekoliv. V ramenou, zádech nebo i v nohách. Mezi její nejčastější příčiny patří jednoduše přetížení některé ze svalových partií. Nemusí jít nutně o nevhodně zvolenou váhu, mnohem častěji úraz vznikne při chybném provedení cviku. Stačí mírně vybočit ze správné polohy a bolest je na světě.

 

Jak ulevit od bolesti

Pokud vás zasáhne bolest, obvykle je prvním řešením lékárnička. Vzít si prášek proti bolesti je totiž velmi snadné, obvykle účinné a současně také levné řešení. A cože to v těch lécích vlastně proti bolesti působí? Účinnou látkou léků proti bolesti je obvykle některé z analgetik. Což je právě souhrnné označení látek působících proti bolesti svalů.

Už ze samotného popisu je zřejmé, že tyto látky nijak neléčí, pouze potlačují příznaky. Jinými slovy sníží naši citlivost vůči bolesti.

 

Analgetika sama o sobě jsou velmi účinná, ale mají svá proti. Díky tomu, že jsou dostupná bez lékařského předpisu, má řada lidí pocit, že jde o naprosto neškodné pomocníky. Bohužel ale nemají pravdu. Při jednorázovém a malém použití nám nic nehrozí, ale pokud se z prášků stane zvyk, může to vést k závažným problémům.

 

Mezi ty nepříjemné vedlejší efekty můžeme zařadit nevolnost, únavu nebo celkovou slabost. Při dlouhodobém užívání mohou analgetika dokonce poškodit, játra nebo žaludek.

Přírodní pomoc od bolesti svalů

Když už víme, jaká rizika se v analgetikách skrývají, nezbývá než si říct o alternativách. Příroda dokáže často pomoci, a tak můžeme pomoc hledat právě tam. Samotné bylinky nám od akutní bolesti obvykle pomoci nedokážou, takže budeme potřebovat něco silnějšího.

 

Nejrychlejším pomocníkem od bolesti svalů je rychlé ochlazení. Postižené místo je třeba lokálně ochladit a následně zahřívat. Můžeme použít ledový obklad, který má ale řadu nevýhod a navíc není vždy dostupný. Pohodlnější je sáhnout po vyzkoušeném přípravku. Řada přípravků Biofreeze je založena na přírodní bázi a neobsahuje žádná analgetika. Účinnou látkou je zde mentol, který po aplikaci na pokožku nejprve příjemně chladí a následně se dostaví pocit zahřátí. Zásadní výhoda je především v tom, že takový přípravek můžete mít k dispozici kdykoliv a často ho používat. Díky přírodní bázi si na něj nevypěstujete rezistenci a za pomoci dalších látek dokáže i léčit bolest.

 

Pokud bychom v přírodě měli sáhnout po bylinkách proti bolesti, pak by to byly nejčastěji výluhy z heřmánku, měsíčku lékařského nebo arniky. Přesně tyto látky obsahuje i Biofreeze

 

Výrobky značky Biofreeze můžete zakoupit u výhradního distributora rehabilitacnipomucky.cz 

biofreeze produkty

Alternativou může být i zábal postiženého místa. Jednoduše namočíte ručník do studené vody, zchladíte a následně místo zabalíte. Opět zkrátka vystřídáte studenou a teplou terapii ověřenou už našimi prababičkami. Naštěstí už ani to nemusíte dělat postaru, díky moderní době můžete mít takový zábal doma takřka v intstatní podobě. TheraPearl je chladivý, nebo hřejivý zábal, který můžete mít doma vždy po ruce. Jednoduše jej ochladíte v lednici a po použití zahřejete v mikrovlnné troubě. Navíc je opakovaně použitelný, takže jej můžete mít v lednici vždy připraven, pokud se stane nějaká nepříjemnost.