Kouření není sexy, připravuje vás o krásu

A co víc, i na vašem vzhledu, protože je prokázané, že kouření škodí pleti, vlasům i nehtům.

 

Počet kuřáků je v naší populaci velmi vysoký. Nejde přitom jen o muže, ale i o ženy, přičemž podle některých statistik kouří asi třetina z nich. Mnohé ženy přitom netuší, co všechno jim jejich milovaná cigareta může vzít. O tom, že to není nejlepší pro jejich zdraví, samozřejmě vědí, ale závislost je silnější než zdravý rozum. Řada žen je ochotná vzdát se cigarety v době těhotenství, ale po porodu už po ní zase sahají, protože dítě už neohrozí. Ale když vedle sebe postavíte dlouholetou kuřačku a nekuřačku, které budou podobně staré, nejspíš na první pohled poznáte rozdíl.

Rychlejší stárnutí

Můžete používat sebelepší kosmetiku a sebevíc o sebe pečovat, ale vliv cigaret se vám nikdy nepodaří zcela potlačit. Je vědecky prokázáno, že ženy, které kouří, mají víc vrásek než nekuřačky. Je to tím, že cigarety negativně ovlivňují nejen vzhled, ale hlavně stav pleti – u kuřaček má pleť méně elastinu a kolagenu, takže není tak pružná a nepůsobí tak svěže a mladistvě. Zkrátka působí starším dojmem.

Lepší to není ani s nehty, na které kouření působí nejen vnitřně, ale i zevně, tedy tím, že držíte zapálenou cigaretu, z níž se uvolňuje celé množství pro tělo nepřirozených látek. Nehty kuřaček jsou proto často zažloutlé a mohou mít hrubší strukturu než nehty nekuřaček.

Podobně trpí i zuby, které mají kuřačky viditelně zažloutlejší než nekuřačky. A navzdory marketingovým slibům výrobců zubních past, ani sebepečlivější čištění chrupu vám zářivě bílé zuby nezajistí.

Strádají i vlasy, které nepůsobí tak živým dojmem, jsou méně lesklé a jsou viditelně slabší.

Počty kuřáků klesají, ale málo

Dobrá zpráva je, že počet lidí, kteří si to uvědomují, je stále více. Podle posledních statistik je v ČR přibližně 2 miliony kuřáků. Před dvěma lety to bylo o více než 400 tisíc víc. Přičemž se na takovém výsledku určitě podílel zákaz kouření v restauracích. I když jsou čísla příznivá, tak je to stále málo a samozřejmě by bylo ideální nekouřit vůbec.

Řešení existuje

Mnoho z těchto negativních vlivů dokážou ženy dobře zamaskovat make-upem, gelovými nehty či nabarvením vlasů, ale je to jen krytí, nikoliv náprava. Jedinou pomocí je pevná vůle a definitivní odložení cigarety.