Na horkou vanu zapomeňte. Nejen ona vašemu zdraví neprospívá

Možná máte pocit, že dostatečně dbáte na hygienu a udržujete se v čistotě. Což je v dnešní době možná nejdůležitější ze všeho. Pečlivě si tedy myjete ruce po použití toalety i po návratu z venku, hojně se sprchujete, používáte dezinfekční prostředky a zkrátka dbáte na ochranu svého těla. Ale možná to všechno nakonec není až tak zdravé a nevědomky si tím ubližujete.

Hygiena je samozřejmě nutná a jde o pozitivní zvyk. Kdo ji zanedbává, koleduje si nejen o nákazu bakteriemi či viry, ale navíc nepěkně zapáchá a lidé se ho postupně začnou stranit a opovrhovat jím. Jenže odborníci se shodují na tom, že to, co většinou považujeme za správné, nám až tolik prospívat nemusí. Naštěstí i radí, jak na to máme jít správně.

Mytí rukou před použitím WC

Většina z nás (nebo aspoň ti čistotnější), si po použití toalety myjí ruce. Nejen vodou, ale i mýdlem. Toaleta je totiž úžasným semeništěm bakterií a už i jen pouhým dotekem ruky na splachovadlo nám tyto bakterie mohou ulpět na prstech. Takže je velmi vhodné pečlivě si pak ruce omýt.

Ovšem vědci se shodují na tom, že ruce byste si měli mít ještě jednou – a to před samotným použitím toalety. Týká se to zejména žen, ale ani muži by to neměli zanedbávat. V běžném životě se dotýkáme nespočtu věcí, a tak nám na prstech zůstávají různé mikroorganismy. Ty nám za normálních okolností neškodí, ale pokud se po použití toalety otíráme toaletním papírem, můžeme si tyto mikroorganismy přenést na intimní partie, kde mohou posléze nadělat pěknou neplechu.

Vlasy myjte jen jednou

Spousta lidí si úplně špatně myje i vlasy. Nejprve je umyjí šamponem jednou, aby je zbavili většiny nečistot, opláchnou je a pak si je umyjí ještě jednou. Což je špatně, protože opakovaným mytím se vysušuje pokožka hlavy a vlasy se pak v krátké době začnou znovu mastit. Takže jedno umytí by mělo úplně stačit.

Na horkou vanu zapomeňte

Chybujeme i při sprchování a koupání. Řada z nás si užívá horkou sprchu, pod kterou stojíme nekonečné minuty, případně se s chutí na dlouhou dobu naložíme do horké vody. To, co prospívá naší psychice a přináší nám pokoj a klid, ovšem neprospívá naší pokožce. Ta se takto přehnaně vysušuje. A pokud jí myjeme navíc bez houby, jen mýdlem a navíc nějakým parfémovaným, vysušujeme ji ještě víc. Takže lepší je používat vlažnou vodu, zkrátit sprchu na zhruba 5 minut a používat neparfémované mycí prostředky. Naše tělo nám poděkuje.