Připravte se, je nevyšší čas bránit se alergiím. Alergeny číhají i doma

Pokud jste alergičtí na pyl, tak vám asi nikdo příliš nepomůže – jakmile totiž vyjdete ven, tak se s ním nutně setkáte. Pokud vás ke kýchání dráždí něco uvnitř vašeho domu, ale venku jste v pohodě nebo pokud vám doma slzí oči a můžete se usmrkat, zatímco venku vás opouští rýma, je nejspíš něco špatně. Alergeny se  usídlily přímo ve vašem domě, a pokud nemáte zjištěné, co vás může dráždit, je nejvyšší čas nechat se u alergologa otestovat. Zjistíte tak, co vaše tělo tolik trápí. A pak s tím můžete poměrně snadno zatočit, aby se vám doma žilo zase příjemně.

Generální úklid

Pokud začíná být pobyt doma kvůli alergii nesnesitelný, ale ještě nevíte, co vás tak dráždí, můžete se tato "dráždidla" pokusit zničit. Prospěje to i vaší domácnosti, protože takový jarní generální úklid není od věci. Tak to vezměte „z gruntu“. Vyperte záclony i závěsy, umyjte okna, vysajte koberce, klidně je i vyčistěte parním vysavačem, vyperte a vyvětrejte peřiny, vytřete, otřete veškerý nábytek a nebojte se ani dezinfekčních přípravků. Vymeťte po zimě pavučiny, vymyjte i lednici, nablýskejte koupelnu i toaletu. Zkrátka ukliďte vše, co potkáte.

Spoustě lidí to pomůže, protože alergeny se ukrývají nejčastěji v kobercích, kde jsou i roztoči a další mikroorganismy, ale jsou i v látkách a na dalších frekventovaných místech, odkud se víří. Generální úklid často pomůže, i když je ho nutné často opakovat, aby vás nic nedráždilo. Ale to nevadí, vaší kondici takové velké uklízení také pomůže, tak proč se mu vyhýbat?

Pomoc lékařů

Nestyďte se za své problémy a zavolejte lékaři. Může se stát, že jste alergií nikdy netrpěli a najednou se u vás projeví. Nebo jí začnou trpět vaše děti. Nejlépe vám s tím poradí odborník, jakým je jen lékař – nejen, že zjistí, co vás přesně dráždí, ale může vám doporučit i různé přípravky zmírňující projevy alergie a dá vám i rady, jak se alergenům bránit. Nemá smysl doma i venku trpět, když se vše dá hravě řešit jen návštěvou odborníka.