Co zařadit do jídelníčku v těhotenství

Existuje několik potravin, které bychom měly v době těhotenství jíst a kterým se naopak vyvarovat. Je s tím spjato také několik mýtů, kterým ovšem není radno věřit. 

Nápoje v těhotenství

Těhotné ženě se doporučuje pít více tekutin, než byla doposud zvyklá. Nejlepší je samozřejmě pít čistou vodu, ovocné nebo i bylinné čaje určené pro těhotné. Nedokážete si představit ráno bez toho, aniž byste nevypila šálek kávy? Nemusíte se bát, jeden šálek kávy denně by neměl uškodit ani v těhotenství.

Pozor však na větší množství - ani tady se nemá nic přehánět. Je vědecky dokázáno, že káva dehydruje a to jde přímo proti doporučení pít více tekutin. 

Potraviny v těhotenství

Každé těhotné ženě je doporučováno konzumovat více vitaminů a minerálů, které tělo spotřebovává pro zdravý růst plodu. Je snadné si pořídit vitaminy v podobě tablet, které slouží jako doplněk stravy, ale pro těhotnou ženu i děťátko je zdravé dopřávat tělu plnohodnotnou stravu v podobě různých druhů ovoce, zeleniny, ale i pestrého jídelníčku.

Tělo při těhotenství potřebuje zejména železo, které pomáhá při krvetvorbě. Při růstu plodu musí tělo ženy produkovat mnohem více krve, a tedy vyžaduje i dostatek látek, díky kterým toto může bez problémů zvládnout.

Samotné železo obsahují z přírodních potravin např. maso a vnitřnosti, sušené meruňky, hrozinky, švestky, ovesné vločky, jáhly, luštěniny, listová zelenina, dýňová semínka, mák, slunečnicová semínka, ořechy nebo vejce.

Stejně pozitivně pro krvetvorbu působí také kyselina listová. Tu obsahuje zelená listová zelenina, obilí, pšeničné klíčky, kvasnice nebo luštěniny.

Pro podporu růstu kostí děťátka je velice dobré je v těhotenství konzumovat hodně vlákniny a vápníku. Ten ve velkém množství najdeme v sýrech, jogurtech a ostatních mléčných výrobcích.

Je na zvážení každé ženy, jak naloží se svým jídelníčkem. Nejlepším doporučením je dbát na pravidelný stravovací režim a přísun těch nejlepších živin. Důležité také je zohlednit zdravotní stav nastávající maminky, ať se jedná o těhotenskou cukrovku, krevní tlak či štítnou žlázu. Vše je samozřejmě dobré konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.