Civilizační choroby už ohrožují i mladší ročníky

Naděje, že se v plném zdraví dožijete závratně vysokého věku a zemřete poklidně ve spánku ve vaší vlastní posteli, je mizivá. A nezáleží na tom, jestli je vám ta představa příjemná nebo vás děsí. Smutným faktem je, že většina z nás riskuje předčasný skon, a to na některou z takzvaných civilizačních nemocí. Těch je přitom široké spektrum, ale mají jedno společné – jsou naší krutou daní za moderní, lenivý a nezřízený styl života.

Nemoci starých i mladých

Nejedná se o žádné novodobé choroby, ale o nemoci, které jsou tu už odedávna. Ale nevyskytovaly se v tak širokém měřítku a nezasahovaly mladší skupiny obyvatelstva. Většinou se jednalo o choroby, které se objevovaly u seniorů či lidí nad padesát let. V současnosti není žádnou výjimkou, když se s nimi potýkají mnohem mladší ročníky. A lidí, kteří s nimi bojují, rok od roku skokově přibývá. Většina pacientů má přitom shodnou příčinu své nemoci – nezdravý životní styl.

Cukrovka, obezita, srdce

Rozmach civilizačních chorob nastal v posledním půlstoletí, kdy se styl života naší civilizace razantně přeměnil. Máme méně pohybu, přibylo sedavých zaměstnání, nechce se nám pravidelně cvičit. K tomu jíme více než naši předci a mnohem nezdravěji. Takže když takovouto chorobou onemocněl náš předek, bylo mu mnohem víc než dnešním pacientům.

Nejčastějšími civilizačními chorobami jsou přitom obezita, cukrovka a onemocnění srdce. Bohužel, často už s nimi kvůli pohodlí lidé odmítají bojovat tím nejsnazším způsobem - změnou životního stylu. Přibývá tak mladých lidí, kteří jim podléhají.

Prevence je přitom jednoduchá - dopřát tělu dostatek pohybu každý den, dodávat mu živiny pomocí vyvážené stravy a neubírat mu spánek či odpočinek. A ideálně se i nestresovat situacemi, které během dne vzniknou - v práci i v soukromí.