Naučte se správně dýchat. Ochráníte tím své zdraví

Řada lidí tuší, že když se ve stresové situaci, kdy se už chystají vybuchnout, desetkrát zhluboka nadechnou, uklidní se tím a dokážou situaci řešit s jasnější hlavou a efektivněji. Ale správné dýchání ve správné situaci nám může pomoci ještě víc. Proto se provádí i dechová fyzioterapie, dýchání je důležité u meditace či jógy a kdo správně dýchá, ten lépe a déle žije. A i když se nehodláte pouštět do žádných dechových cvičení, protože k nim možná máte nedůvěru jako k čemusi modernímu a určitě nefunkčnímu, tak vězte, že dýchání vám může pomoci i v boji proti virózám a dalším zdravotním obtížím.

Víte, co dýcháte?

Kdo dýchá znečištěný vzduch, zejména smogem, ten má plíce v mnohem horším stavu než lidé žijící v přírodě. Totéž platí o kuřácích a nekuřácích. Takže je zřejmé, že není důležité jen to, jak dýcháme, ale i co dýcháme. Pokud chcete svým plicím prospět, můžete jednou za čas inhalovat. To se sice doporučuje, pokud někdo má například kašel, ale inhalace je i skvělá prevence proti respiračním onemocněním, protože plíce posiluje. Stačí nasypat jednu polévkovou lžící do dvou litrů horké vody, naklonit se nad ni, přes hlavu si přehodit ručník či utěrku a zhruba pět minut zhluboka dýchat.

Trénink jako ochrana

Všimli jste si, že ti, kdo pravidelně cvičí, jsou většinou zdravější a nepostihují je respirační choroby tak často jako zarputilé lenochy? Je to tím, že jejich plíce jsou zvyklé pracovat, musejí dobře fungovat při tréninku, cvičící lidé umějí s dechem lépe pracovat. Takže vytrénované plíce jsou odolnější vůči negativním vnějším vlivům. A že vás na cvičení moc neužije a vlastně ho nesnášíte? Přemluvte se tedy aspoň k rychlejší procházce, i ta je lepší než nic. A na podzim a v zimě pochopíte, že vaše snaha přináší své ovoce.