Sluch máte jen jeden. Neničte si ho

Většina lidí v seniorském věku je nedoslýchavých. Televizi si pouštějí nezvykle nahlas, často jim musíte větu podruhé zopakovat hlasitěji, aby nám rozuměli. Nejde ale o nic nepřirozeného, sluch zkrátka s postupujícím věkem začínáme ztrácet, přičemž první náznaky přicházejí už před padesátým rokem života (i když ty většina z nás nezaznamená, protože přestáváme slyšet jen určité tóny). Pokud ale přestáváte dobře slyšet v mladším věku, je něco špatně a měli byste to urychleně řešit. Někdy jde o banalitu, kterou lze snadno napravit – a jindy už o nenávratné poškození sluchu, které jste si způsobili svým nevhodným chováním či životním stylem.

Chlad a kouř

To, že si sluch ničíme příliš hlasitými zvuky, asi tuší všichni. Čím častější jsou a čím hlasitější, tím horší to pro náš sluch je, takže může dojít velmi brzy k jeho trvalému poškození – takže už v mládí můžeme potřebovat například naslouchátko, abychom dobře všemu rozuměli.

To, co mnoho lidí netuší, je ale to, že sluch nám může poškodit i přílišný chlad. Nejedná se ale o mráz v zimě, před tím si uši dokážeme ochránit. Ohrožen je sluch lidí, kteří si zamilovali otužování. Pokud se totiž do ledové vody potápějí, je to pro uši velký nápor a ohrožen je zejména bubínek.

Podobně škodlivě na sluch působí také kouř, zejména ten cigaretový. A je jedno, jestli jste aktivní či pasivní kuřák – pokud se pohybujete v zakouřeném prostředí, kouř samozřejmě proniká i do uší a v nejzazším případě v uchu může způsobit nějakou infekci. Není to život ohrožující, ale nepříjemné zcela určitě.

Nevhodné čištění

Lékaři se nemohou zcela shodnout, jakým způsobem a jak často čistit uši. Jsme zvyklí čistit si je pomocí plastových tyčinek s vatičkou na konci, čistíme je tak i malým dětem. Ale odborníci vám dost možná vytknou, že to děláte úplně špatně a odstraníte si tak z ucha jen část mazu, přičemž zbytek naopak nacpete dovnitř. Mnohem vhodnější je speciální proplachovač uší.

A ideální není ani přehnaná péče o uši, tedy dennodenní čištění, případně příliš pečlivá hygiena, kdy si ohrožujete přímo ušní bubínek. Opatrnost je zde na místě. A sluch máte skutečně jen jeden.