Jakými zlozvyky si muži snižují plodnost? Třeba saunou i špatným jídlem

Muži, kteří počali své potomky přirozenou cestou a v krátkém čase, si často dostatečně neváží toho, jaké štěstí měli. Mnoho současných pánů má totiž svůj spermiogram tak špatný, že početí potomka se pro ně stává spíš nečekaným zázrakem. Na vině přitom není jen jejich věk či genetické předpoklady, ale velmi často si za to mohou oni sami, protože svým rozmnožovacím buňkám dlouhá léta soustavně ubližují. Čím zejména?

Moderní technologie

Poměrně známým faktem je, že mnoho mužů si ubližuje kvůli používání notebooku či tabletu. Nevyzařuje z nich žádné škodlivé záření, ale mnoho lidí má ve zvyku používat tyto přístroje například na pohovce či na křesle a mají je položené v klíně. Ženám o neuškodí, ale jelikož se přístroje zahřívají, tak ohrožují mužská varlata, která tak udržují ve zvýšeném teple. A to plodnosti rozhodně nesvědčí. Takže pánové, stůl je lepší a navíc si u něj neničíte záda hrbením se.

Sauna a steroidy

Mnohem víc ale muži svou plodnost ohrožují svým nevhodným životním stylem. Ten, kdo miluje saunování a zvlášť v zimě chodí do sauny pravidelně, by si měl uvědomit, že zvýšená teplota působí na celé jeho tělo – a varlata nejsou žádnou výjimkou. Pravidelné saunování tedy není nic vhodného pro ty, kdo v blízké budoucnosti plánují počít potomka.

Podobě škodlivě na mužskou plodnost působí steroidy. Je jasné, že muži chtějí vypadat podobně jako jejich hollywoodské vzory a steroidy jejich snahu urychlí – ale výrazně sníží jejich šance na početí potomka přirozenou cestou.

Špatné stravování

V neposlední řadě si škodíme i nezdravým životním stylem. Kdo se stravuje nezdravě a má málo pohybu, většinou trpí nadváhou či obezitou. Což pro rozmnožování není také úplně ideální. V případě mužů je to oproti jejich partnerkám ještě záludnější v tom, že z tuku snadněji vznikají ženské pohlavní hormony (a to i u mužů), což se s početím tak nějak vylučuje.