Dopřejte plicím pořádný detox

Lidé, kterým se začne špatně dýchat, většinou okamžitě litují, že si svých plic dříve nevážili víc. Pocit, že se vám nedostává kyslíku, je totiž zničující. Takže pokud to jde, starejte se o své plíce a dopřávejte jim tu nejlepší možnou péči, protože pak už jejich zanedbaný stav napravit nepůjde.

Čerstvý vzduch

Pro plíce i pro náš organismus celkově je úplně nejzdravější pohyb na čerstvém vzduchu. A tím je myšlen skutečný pohyb a skutečný čerstvý vzduch. Loudavá procházka v centru města rozhodně není tím, co plicím prospěje. Stejně jako když jste skoro pořád uzavření doma, větráte jen minimálně a navíc si s chutí zakouříte.

Takže kdykoliv to jde, vyrazte do přírody, mimo civilizaci, kde si dopřejte aspoň svižnější procházku, aby se plíce roztáhly a pročistily. Pokud si zaběháte, bude to pro plíce ještě lepší, stejně jako pro vaši kondici a zlepšení imunity. Jarní dny k tomu přímo svádějí, takže pokud máte tu možnost, udělejte si čas a vyrazte někam „ven“, nejlépe s celou rodinou, ať pro své plíce něco udělají i oni.

Bylinky a inhalace

Pokud máte pocit, že vaše plíce by potřebovaly více péče než jen pohyb na čerstvém vzduchu, tak jim můžete prospět třeba také inhalacemi. Jsme sice zvyklí inhalovat, jen když jsme nemocní, ale pravidelné inhalace plicím neuvěřitelně prospívají a dokážou je dostat do mnohem lepšího stavu. Nejlepší je k tomu účelu sůl z Mrtvého moře rozpuštěná ideálně v minerální vodě – stačí pět minut a lázeňská procedura je hotova.

Případně můžete stav plic zlepšit i s pomocí bylin, tedy například bylinných čajů. Doporučují se zejména šalvěj, divizna, přeslička, řebříček a ibišek. Pokud nemáte po ruce ani jednu, tak si připravte vývar z cibule, který má také příznivé účinky na naše dýchání a stav plic.