I počasí může ublížit našemu organismu

Pokud jste mladí a zdraví, tak si na počasí možná postěžujete, ale to je tak všechno, co vás ohledně něj trápí. Kdo už má ale určitý věk a prošel si lecjakými zdravotními neduhy, toho mohou vlivy počasí značně potrápit. Teplotní skoky, změna tlaku nebo příchod jiné fronty – to vše vás může snadno srazit na kolena.

Možná kolem sebe máte někoho, kdo pokaždé „cítit v kloubech“, že se žene bouřka nebo že se nečekaně změní počasí. Třeba se mu v duchu smějete, ale někdo to prostě na svém těle vycítí. A nejde přitom o žádný výmysl, žádné věštecké schopnosti, ale jde o zcela přirozený proces, kdy náš organismus reaguje na změny tlaku vzduchu. Někdo to nepozná, ale citlivější lidé se tyto signály naučí rozeznávat a dokážou se díky nim připravit na příchod změn.

Pozor na šoky

To, že vás při změně počasí začnou bolet kolena nebo se ozve bolest ve staré, dávno zahojené jizvě, je poměrně normální. Ale na někoho mohou mít rychlé změny počasí i o dost vážnější účinky a snadno ho mohou přivést do nemocnice. Jedná se zejména o starší lidi, kteří třeba trpí chorobami srdce, mají vysoký tlak nebo jinak podlomené zdraví. Pro ty může teplotní skok a velká změna tlaku vzduchu znamenat vážné riziko. A je úplně jedno, jestli náhle přijde vedro nebo v zimě mráz – obojí může vyústit klidně až v infarkt.

Zdraví na prvním místě

Co z toho plyne? Pokud máte nějakou závažnější chorobu, která by vás potencionálně mohla ohrozit na životě, tak se vyhýbejte zejména velkým teplotním šokům. I když vyjdete z klimatizované místnosti a sednete do rozpáleného auta, může to být nebezpečné. Nemluvě o tom, pokud byste si vyrazili do sauny. Pokud venku panují tropická vedra a nedělá vám to dobře, držte se raději ve stínu nebo doma, příliš se nenamáhejte a spíš odpočívejte.

Stejně rizikový ale může být i přílišný chlad. Pokud například cvičíte nebo vyvíjíte jinou fyzickou aktivitu, a hned potom vyrazíte do mrazu, může to s vaším organismem také pěkně zamávat. Zvlášť pokud máte vysoký krevní tlak, měli byste na sebe v zimě být opatrní, protože pro vás podobné přechody a výkyvy mohou být nebezpečné.