Ideální čas začít s otužováním je teď

Fascinují vás lidé, kteří se v lednu koupou ve Vltavě, jsou samý úsměv a neodnesou to těžkým zápalem plic? Otužilci nám připadají trochu jako šílenci, ale faktem je, že jejich těla odolávající chladu dokážou vzdorovat i většině běžných nemocí. Každému z nás by se proto vyplatilo být tak trochu otužilcem.

Nemusíte se samozřejmě v zimě koupat mezi krami ledu. Ale otužování se dá postupně natrénovat a tělo si zvyká na čím dál nižší teploty. Což má velmi praktické výsledky – zaprvé vám pak nedělá takový problém trávit v zimě více času venku a také vám déle není zima. Zadruhé ani doma nemusíte přetápět a stačí vám pobývat v nižších teplotách, což je nejen zdravější, ale v dnešní energeticky náročné době i finančně výhodnější. Proto pokud jste ještě nezačali, právě teď je nejvyšší čas na počáteční krůčky v otužování.

Začněte chladnou sprchou

Celý proces vyžaduje hodně trpělivosti i času. Nemůžete si hned napustit studenou vanu a skočit do ní, to by leckoho zabilo. Ale stačí, když si při sprchování nebudete pouštět tak teplou vodu. A postupem času budete používat čím dál chladnější. Můžete se sprchovat střídavě teplou a chladnou, ať tělo přivykáte. A čím déle to budete dělat, tím víc vám bude studená voda připadat přirozenější a příjemnější.

Ranní venkovní cvičení

Další metodou, jak tělo otužit a přivyknout ho na chlad, je cvičení venku. Ideálně hned ráno, když je ještě pořádná zima, ale díky cvičení se brzy zahřejete, takže vám bude příjemně. Taková ranní venkovní rozcvička je lepší než cokoliv jiného. A navíc to prospěje vaší kondici i postavě.

Pokud se vám v zimě nechce cvičit venku, můžete se protáhnout klidně doma, ale otevřete si k tomu dokořán okno, což vám přinese nejen chladivý vzduch, ale i pořádnou porci kyslíku. Nebo jednoduše vyražte do ranního chladu na svižnou procházku.

Pozitiva otužování

Jaká pozitiva vám vlastně otužování přinese? Samozřejmě je to větší odolnost vůči chladu a lepší imunita. Ale je prokázané, že otužilí lidé mají i hezčí a lepší pokožku, výkonnější trávení, lépe se jim spí a lépe se jim dýchá, rychleji jim regeneruje svalstvo. Jsou také celkově spokojenější a umějí se snáze bránit stresu.