Jste ve stresu? Uklidní vás vzpomínky

Vzpomínáte si, jak vám vaši prarodiče rádi vyprávěli, jaké měli dětství, co dělali, jak si užívali v mládí života? A jak se u toho usmívali a doslova zářili štěstím? Vzpomínky mají magickou moc a nepůsobí jen na lidí, s nimiž je sdílíme – pozitivní a léčivé účinky mají především na nás samotné.

Náš mozek je z velké části zahalen tajemstvími a odborníci teprve postupně rozplétají krok za krokem, jak přesně funguje a co vše se v něm odehrává. Ale přesto o něm už vědí mnoho. Například i to, jak se v něm uchovávají vzpomínky, které převažují a jaký vliv to má nejen na formování naší osobnosti, ale i na to, jak se zrovna cítíme.

Lepší vzpomínky převažují

Určitě už jste si všimli, že i když se vám v životě přihodilo mnoho zlého, tak po nějakém čase už si to nedokážete vybavit tak ostře a ledacos vám z paměti vymizelo. Zato co se týká těch nejšťastnějších životních okamžiků, ty máte vryté hluboko v paměti a nikdy na ně nezapomenete – dokážete si je i po letech vybavit do posledního detailu.

Přesně takhle náš mozek funguje – abychom se zbytečně netrápili minulostí, snaží se postupně vytěsnit většinu negativních vzpomínek, ale ty šťastné si ukládá. A když si je pak přehráváme, podvědomě se usmíváme a cítíme se lépe.

Terapie vzpomínkami

Cítit se sklesle, podvedeně, rozhořčeně nebo prostě jen smutně. To je denní realita většiny z nás. Emoce se u lidí velmi rychle střídají. A když se k tomu přidá rychlé životní tempo a stres, není to občas nic jednoduchého. Ale právě vzpomínání na to dobré se pro nás může stát jakousi formou terapie.

Zkuste se na chvíli zastavit, zavřít oči a vrátit se v myšlenkách zpět do minulosti. Postupně se před vámi začnou vynořovat pozapomenuté obrazy a filmy z vašeho mládí, dětství a ze šťastných chvil. Náhle se budete cítit zase dobře, spokojeně a budete vědět, že i současný neklid je jen přechodný – protože jednou se zase podíváte zpět a řeknete si, že život je přece jen v mnoha ohledech fajn.