5 tipů na rychlejší a efektivnější úklid koupelny

Naplánujte si postup

S dobrým plánem jde všechno líp a úklidu to platí dvojnásob. A samozřejmě k úklidu nepotřebujete mapu s přesným itinerářem, ale přemýšlet se vyplatí. Asi nejdůležitější pravidlo, které se týká nejenom koupelny je, že se začíná od shora. Prach a špína, kterou setřete nahoře bude padat dolů a vy ji tak nebudete muset stírat znovu. Ještě důležitější pravidlo ale je, že toaleta je poslední. Možná vám to bude připadat jako zbytečná ráda, ale divili byste se, kolik lidí setře obklady u toalety a stejným hadříkem pokračují dál. I když používáte saponát, měli byste se podobnému postupu vyhnout. I saponát potřebuji nějaký čas na likvidaci bakterií a vy je nechcete roznášet dál.

Použijte barvy

Všimli jste si někdy, že se sady hadříků z mikrovlákna prodávají balení a každý má jinou barvu? To má svůj důvod a profesionální firmy na úklid mají dokonce specifické barvy pro každou část úklidu. Přesně tohle vy jste mě si měli vzít i domů. Na začátku úklidu si nachystejte víc hadříku různých barev a zapamatujte si k čemu jsou. Nejtmavší barvu použijte na hrubé setření špíny, prostřední barvu použijte na finální čištění a nejsvětlejší použijte na leštění.

Ideální bude pokud pro sanitu zvolíte úplně jinou barvu, ale samozřejmě můžete použít kteroukoli z původních barev, jen ji nechte na poslední část úklidu. To znamená, že hadřík použitý na sanitu už patří rovnou do pračky.

Dejte prostředkům čas

Čistící prostředky dokážou výrazně pomoct s úklidem, ale aby fungovaly opravdu spolehlivě a k čištění přispívali i desinfekcí, je potřeba jim dát čas. V první části jsme psali, že máte začít od shora. To ale není úplně pravda, tohle částí úklidu začněte už samotnou práci. Ta úplně první, kterou byste měli udělat, je nanést čistící prostředek. Tím bude mít čas působit a samotné čištění vám pak půjde výrazně lépe.

Sáhněte po přírodě

Také patříte k těm, co si myslí, že čistý povrch musí vonět po chloru? Věřte tomu, že dřív žádný chlór nebyl a koupelně byly desinfikované taky. Pokud se chcete vyhnout chemii sáhněte po octu. V obchodě najdete spoustu přípravků založených na bázi octu. Anebo si jednoduše podobný přípravek vyrobte.

Jak vyrobit domácí octový čistič?

Základem je jablečný ocet a voda. Vše v poměru jedna ku jedné. I jen tohle by stačilo, ale lepší bude, když čistič hezky provoníte. Použít můžete například citrusové slupky, nebo jehličí. Vše dejte do zavařovací sklenice, zalijte zředěným octem, přidejte pár kapek vonné oleje, a nechte odstát. Ideální je nechat vše louhovat alespoň 3 týdny, ale můžete nechat klidně déle, díky octu se směs nemá šanci zkazit.

Zapomeňte na babské rady, pomůže jedině pravidelnost

Internet je doslova plný zaručených rad jak spolehlivě vyčistit koupelnu. Jedlá soda, ocet, citron, to vše určitě trochu pomůže. Jediná ale stoprocentně zaručena rada je pravidelnost. Jen díky pravidelnému čištění koupelny nebudete muset pravidelně klečet už zašlých spár. Tuhle část vám ale určitě psát nemusíme, berte ji tedy spíš jako dobrou připomínku. Každý, kdo alespoň jednou myl koupelnu ví, že když se nemyje pravidelně, je to práce dvojnásobná.