Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jak správně uvařit slávky na víně

Kdy jindy si dopřát čerstvé plody než právě nyní, v létě? Pokud budete u moře, snadno koupíte čerstvé slávky za pár korun a můžete je zkusit připravit. A i tady v Čechách stojí za to alespoň několik slávek ochutnat. Jejich příprava je až překvapivě snadná.

Co potřebujeme?

  • cca 2 kg slávek
  • 200 ml bílého vína
  • olivový olej
  • 5 stroužků česneku
  • 2 šalotky (případně cibule)
  • pepř
  • sůl
  • citrónová šťáva

​Jak na to?

Nejprve slávky opláchneme a probereme. Ty otevřené rovnou vyhodíme, nebudeme riskovat zažívací potíže. Ostatní, tedy ty pevně uzavřené, očistíme od nečistot na povrchu.

Česnek a šalotku nakrájíme na drobno. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a na něm orestujeme česnek se šalotkou. Jakmile šalotka zesklovatí, přidáme slávky, ihned podlijeme bílým vínem a osolíme a opepříme. Na začátku jednou pořádně promícháme, pak necháme bez míchání.

Takto připravené dusíme pod pokličkou cca 12 minut. Poté už je hotovo. Z hrnce vybereme otevřené slávky do hlubokého talíře a přelijeme omáčkou. Ty, které zůstaly zavřené, pak rovnou vyhodíme.

Slávky na víně stačí zakápbout citrónovou šťávou a můžeme si na nich pochutnat. Vynikající jsou s celozrnnou bagetou, kterou můžeme namáčet přímo do vinné omáčky.

Dobrou chuť!


Tyto recepty máte také rádi:

Co vy na to?